Syv år efter stort millionindkøb skrottes nye skraldespande

I 2013 købte Ringsted Kommune nye skraldebeholdere af stål for 28 millioner kroner. Nu har leverandøren trukket sig og en ny løsning skal findes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Her til aften skal byrådet i Ringsted Kommune tage stilling til fremtiden for det, der tilbage i 2013 var en dyr investering i nye skraldespande.

For syv år siden brugte Ringsted Kommune 28 millioner kroner på nye skraldespande – men nu har leverandøren af de ellers smarte stålskraldespandende trukket sig.

For kommunen betyder det, at der enten skal købes stålskraldebeholdere på lager for 1,8 millioner kroner, for at kunne dække behovet for nye skraldespande frem mod 2023, hvor der indføres nationale retningslinjer.

Den ekstraudgift er kommunen dog ikke klar til at betale, og derfor skal byrådet vedtage, om man i stedet vil investere i billigere plastikbeholdere til erstatning for stålstativerne.

- Vi bliver nødt til at bide i det sure æble og indføre plastikbeholdere, forklarer Torben Lollike (RV), formand i Klima- og miljøudvalget.

Den udmelding ærgrer byrådsmedlem Finn Andersen (Kristendemokraterne) som for syv år siden var imod investeringen i de nye skraldespande.

Det er godt at bruge, men det er ikke fremtiden, siger Finn Andersen (Kristendemokraterne), der sidder i byrådet, hvor han i 2013 prøvede at modarbejde de nye skraldespande.
Det er godt at bruge, men det er ikke fremtiden, siger Finn Andersen (Kristendemokraterne), der sidder i byrådet, hvor han i 2013 prøvede at modarbejde de nye skraldespande. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Jeg ærgrer mig over, vi skal køre dem væk, og så bare skrotte dem, siger han og forklarer videre om hans modstand mod de dengang nye skraldesystemer i 2013:

- Det var den dyre luksus-løsning – der kostede de her 28 millioner kroner – hvor de andre kunne fås til 1/3-del af prisen. Jeg synes, det var lidt mange penge at ofre – da vi er eneste kommune på hele Sjælland, der valgte løsningen her, syntes jeg ikke, det var den rigtige vej at gå.

Ny løsning vil gælde fra 2023

Formanden for Klima- og miljøudvalget mener dog ikke, at der er tale om nogen fejlinvestering.

- De var lidt dyrere, fordi de er mere stabile, og lidt kønnere at kigge på, det koster i forhold til de billige plastikspande, siger Torben Lollike (RV).

Kommunen kører videre med den nuværende løsning til 2021, fordi der skal findes en alternativ løsning, som er sat på agendaen for byrådsmødet her til aften.

Sådan ser de ud - skraldespandene fra 2013 - som Ringsted Kommune nu skal finde en afløser for.
Sådan ser de ud - skraldespandene fra 2013 - som Ringsted Kommune nu skal finde en afløser for. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det er dem, vi har, og det har noget at gøre med den løsning og praktik, vi har i forhold til renovationsmedarbejderne, siger han og forklarer videre:

- Når de kommer rundt, dur det ikke, at der er en ny bolig, som skal have plasticspande – så skal der komme en speciel renovationsvogn til dem – og det giver ikke mening.

Han håber, man i fremtiden tænker over æstetikken.

- Det plejer danskerne at være gode til. At forene det praktiske med det smukke.

Hvis byrådet vedtager en ny ordning, vil den gælde frem til 2023. Det år bliver der indført nationale retningslinjer, som er fælles for alle kommuner.


Nyhedsoverblik