Strenge miljøkrav kan gøre det af med svineproduktionen

Hvis ikke de mange restriktioner på udledning af kvælstof bliver lempet, vil den danske svineproduktion forsvinde. Det mener foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En af de svineproducenter, der hver dag kæmper med at få sin forretning til at løbe rundt, er Kim Kjær Knudsen fra Ringsted.

- Hvis ikke, at vi får kigget på reglerne for, hvordan vi har slagtesvin i Danmark, og hvordan vores konkurrenceevne er forringet i forhold til det omkringliggende marked, så forsvinder slagtesvinene fra Danmark, siger han.

Ti år tilbage
Ifølge foreningen Bæredygtigt Landbrug kan den danske svineproduktion allerede være historie om ti år. Og det bekymrer Kim Kjær, der står og skal udvide sin produktion.

- Jeg er nervøs ved sådan en investering, for det er ikke nemt at regne på. Og hvis tingene fortsætter i denne negative spiral, som vi er inde i nu, så bliver mine omkostninger bare stødt stigende, fortæller landmanden fra Ringsted.

Ulige konkurrence
De danske landmænd må ikke gøde deres marker lige så meget som i vores nabolande, fordi de danske farvande skal beskyttes. Det betyder ifølge svineproducenterne, at de må importere dyrt foder fra udlandet.

- Det koster mig 100 kroner mere at producere et slagtesvin end min tyske kollega, siger Kim Kjær Knudsen.

Så for at gøre konkurrencen fair, mener han og de andre landmænd fra Bæredygtigt Landbrug, at de danske landmænd skal kunne gøde mere, end de må I dag.