Splittet byråd - skal Ringsted tage imod flygtningebørn?

Forslag om at modtage 15-20 uledsagede flygtningebørn satte gang i skarp debat i Ringsted Byråd. Det hele endte med et kompromis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal Ringsted tage imod børn fra den nedbrændte Moria-lejr på den græske ø Lesbos?

Svaret er ja, hvis man spørger Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Radikale Venstre i Ringsted Byråd.

quote Det er børn, som lever under umenneskelige forhold

Henrik Kjær (EL), byrådsmedlem i Ringsted Kommune

Derfor foreslog de fire partier ved byrådsmødet mandag aften, at kommunen skriver til udlændinge- og integrationsministeren og tilbyder, at kommunen kan modtage 15-20 uledsagede flygtningebørn.

- Det er børn, som lever under umenneskelige forhold. Det kan vi ikke bare se på. Ligegyldig hvordan man ser på flygtninge, krig eller islam, så må vi da kunne blive enige om, at det ikke er børnenes skyld, lød det fra Henrik Kjær (EL) på byrådsmødet, der blev holdt i Ringsted Kongrescenter på grund af coronarestriktioner.

Men appellen fra de fire partier blev klart afvist. Der var ellers bred enighed om, at forslaget var ”sympatisk”.

- Der er en tendens til, at venstrefløjen skubber børnene foran sig i flygtningedebatten. Forslaget fra de fire partier mangler helt at pege på, hvor pengene skal komme fra. Vi mener, at flygtninge eller immigranter skal hjælpes i deres nærområde ikke i Ringsted, fastslog Andreas Karlsen (K).

Ringsted byråd diskuterede mandag aften, om kommunen skal melde sig klar til at tage i mod uledsaget flygtningebørn fra Grækenland.
Ringsted byråd diskuterede mandag aften, om kommunen skal melde sig klar til at tage i mod uledsaget flygtningebørn fra Grækenland. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Ophedet debat

Fronterne var dermed trukket op til en debat, der indimellem slog gnister.

- Vi skal ikke tage imod flere flygtninge fra ikke-vestlige lande, fortsatte Henrik Karlsen (K).

- Vi har problemer med ghettoer, kriminalitet og integration. Der er mange, der klarer sig godt, men tallene taler deres tydelige sprog, forklarede han.

Det fik Henrik Kjær (EL) til at betegne sin politiske kollega som ”plat”, og Torben Lollike (R) gik også til angreb på det konservative byrådsmedlem.

quote Vores borgere har det godt, derfor kan vi godt hjælpe nogle børn fra Moria-lejren, der lever under kummerlige forhold

Henrik Kjær, Enhedslisten

- Det er ærgerligt, at Andreas Karlsen (K) forsøger at tegne et billede af, at flygtningebørnene vil give os problemer med kriminalitet. Ringsted Kommune har en god økonomi, og vores borgere har det godt, derfor kan vi godt hjælpe nogle børn fra Moria-lejren, der lever under kummerlige forhold, lød det fra ham.

Forsøget på at få kommunerne til at melde, at de er klar til at modtage børn fra den omstridte lejr på Lesbos, er en del af en landsdækkende kampagne. Hidtil har mange kommuner takket nej. Det samme har en lille håndfuld kommuner her i regionen. Heller ikke flertallet af politikerne i Ringsted Kommune var varme på ideen.

Flygtningebørn Slagelse
Læs også
Frivillige samler bamser ind for flygtningebørn - vil have kommune til at tage ansvar
Flygtningebørn Slagelse
Læs også
Frivillige samler bamser ind for flygtningebørn - vil have kommune til at tage ansvar

- Vi er enige i, at børnene lever under forfærdelige forhold. Men flygtningepolitik er et nationalt anliggende. Det er Folketinget, der bestemmer. Det er ikke kommunerne, sagde Klaus Hansen (V).

Han fik også sendt en stikpille afsted til socialdemokraterne i byrådet.

- Socialdemokraterne i Ringsted er åbenbart uenige med den socialdemokratiske regering, der klart har meldt ud, at flygtningeproblemet skal løses i nærområdet, sagde venstremanden.

Det fik Per Flor (S) på banen.

- Jeg er egentlig ikke så optaget af, om vi er enige med regeringen på det her punkt. Jeg er til gengæld optaget af, at vi får sendt et signal om, at vi godt vil modtage børnene fra Lesbos, fastslog Per Flor.

Kommunalt eller nationalt anliggende?

På landsplan har der været politisk flertal i ni kommuner for at sende en opfordring til ministeren. Blandt andre har et flertal i Københavns Kommune støttet forslaget om at modtage uledsagede børn.

- For mig er det en mulighed for at reagere på de forfærdelige billeder, vi har set fra lejren. Jeg er enig i, at det godt kan opfattes som symbolpolitik, men vi kan da i det mindste gøre lidt. Og ja, vi blander os i landspolitik, men det bør vi også gøre i den her sag, sagde Britta Nielsen (SF).

quote Der er en tendens til, at venstrefløjen skubber børnene foran sig i flygtningedebatten

Andreas Karlsen (K), byrådsmedlem i Ringsted Kommune

Men det var flertallet i Ringsted Byråd ikke enige i. Flertallet landede i stedet på et kompromis, der anerkender, at flygtninge-, asyl- og bistandspolitik er et nationalt anliggende, men Ringsted Kommune lover at tage sin andel af flygtninge, hvis det bliver aktuelt.

Forslaget, der fastslår, at kommunen gør som den plejer, fik støtte fra Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale, Kristendemokraterne og Venstre. Dansk Folkeparti og Konservative sagde nej, mens Ringstedlisten undlod at stemme.


Nyhedsoverblik