Specialdesignede begravelser – vi siger farvel i farvede kister og urner med fodbold-logoer

Hos en bedemand i Ringsted og en kistefabrik i Slagelse stiger efterspørgslen på specialdesignede kister og urner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det sidste farvel er i højere grad blevet et mere personligt farvel. Det oplever de blandt andet hos Fuglebjerg Kistefabrik, hvor efterspørgslen på de lidt mere særlige kister og urner er steget de seneste år.

- Hvis vi for fire år siden lavede en farvet kiste hver tredje måned, så var det rigtig store sager. Nu maler vi 10-15 forskellige farvede ting om ugen. Det kan være en farvet urne eller en farvet kiste eller en hånddekoreret urne eller kiste, så der er sket en kæmpe udvikling i det, siger Hanne Elsner, direktør på Fuglebjerg Kistefabrik.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der bliver malet alt fra blomster til lastbillogoer på kister og urner på Fuglebjerg Kistefabrik, og så trender det også med urner og kister i bæredygtige materialer som pap og bambus.
Der bliver malet alt fra blomster til lastbillogoer på kister og urner på Fuglebjerg Kistefabrik, og så trender det også med urner og kister i bæredygtige materialer som pap og bambus. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Den hvide kiste er stadig den mest almindelige og den, der bliver solgt flest af. Men de seneste år har folk fået øjnene op for, at man også til sin begravelse har mulighed for at skille sig ud og få malet sine yndlingsmotiver på kisten.

- Jeg maler meget forskelligt. Det kan være disneyfigurer. Det kan være bestemte blomster eller en lastbil af et bestemt mærke. Det er meget meget forskelligt, fortæller Mette Marie Bredahl, der er kunstner på Fuglebjerg Kistefabrik.

En kiste med fælge

Hos Søgade Begravelse i Ringsted ser udvalget også noget anderledes ud end for år tilbage. Her får de ønsker om alt fra særlige farver til logoet på favoritholdet.

- Folk bliver mere og mere opmærksomme på, at der er muligheder, og at et farvel kan være på så mange måder, og så er det jo bare med at finde den rigtige måde. Det er jo så derfor, vi er der - for at vejlede og guide, lyder det fra bedemand Minna Christensen.  

Læs også
Flere kirker gør begravelser gratis for medlemmer
Læs også
Flere kirker gør begravelser gratis for medlemmer

For nogle måneder siden kom et forældrepar ind i forretningen. De havde mistet deres søn og ville gerne have, at hans kiste afspejlede hvor glad han havde været for sin bil.

- De fik lavet nogle tro kopier af hans fælge fra hans bil, og fik sat dem på en sort kiste, fordi hans bil også havde været sort. Jeg vil vove at påstå, at den proces for dem var rigtig rigtig vigtig. De brugte i hvert fald et par timer i kirken den dag med at gøre den her kiste personlig, og jeg havde aldrig oplevet noget lignende, siger Niels Pedersen, indehaver af Søgade Begravelse i Ringsted. 

Artiklen fortsætter under billedet.

I Søgade Begravelse i Ringsted oplevede de, at en ung mand blev begravet i en sort kiste med billeder af fælge på siden, fordi han var meget glad for sin bil.
I Søgade Begravelse i Ringsted oplevede de, at en ung mand blev begravet i en sort kiste med billeder af fælge på siden, fordi han var meget glad for sin bil. Foto: Privatfoto

I bedemandsforretningen oplever de også, at der bliver tænkt mere i, hvordan man som pårørende kan bevare et særligt minde fra den person, der er gået bort.

- Der er flere, der ønsker at få lavet et fingeraftryk eller et aftryk af hælen, hvis det er små babyer. Så kan man få det støbt ned i et smykke, og for nogen er det bare alfa og omega at have det her med sig resten af livet, siger Minna Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

I vinduet hos Søgade begravelse i Ringsted er der urner med fodboldlogoer. Her oplever de også en øget interesse for specialdesignede kister og urner.
I vinduet hos Søgade begravelse i Ringsted er der urner med fodboldlogoer. Her oplever de også en øget interesse for specialdesignede kister og urner. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Du kan få det hele - men ikke fisk

Der bliver lavet 19.000 kister om året på fabrikken i Slagelse. Flere af dem får altså et helt særligt udtryk, og selv om vi ifølge fagfolkene endnu er ret konservative i Danmark, når det kommer til vores begravelse, så er det kun fantasien, der sætter grænser for udsmykningerne.

- I Danmark er der nogle helt klare regler for, hvordan en kiste skal se ud. Det er der blandt andet i forhold til krematorierne, og hvad ovnene kan tage, så vi kan ikke bare lave en fisk for eksempel. Men udover at kisten skal være firkantet, er der ikke nogen begrænsninger i farvevalg og dekorationer. Der kan man få det, lige som man vil, siger Hanne Elsner.

En anden trend, der også breder sig lige nu, er kister og urner i bæredygtige materialer som bambus og pap. 


Nyhedsoverblik