Søn skal på psykiatrisk på ubestemt tid for drab på mor

En 16-årig dreng er dømt skyldig i drabet på sin mor. Han skal anbringes på psykiatrisk afdeling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 16-årig dreng er blevet idømt tidsubestemt anbringelse på en psykiatrisk afdeling ved Retten i Roskilde for sidste sommer at have slået sin mor ihjel med knivstik i deres fælles hjem i Ringsted på Midtsjælland.

quote Han er ikke en hærdet forbryder. Han har brug for behandling og omsorg

Drengens forsvareren

Drengen mister også retten til både at modtage arven fra sin afdøde mor samt forsikringerne i forbindelse med hendes død.

Dommerne kom blandt andet frem til denne dom for at undgå lignende lovovertrædelser fra drengens side i fremtiden, lød det.

Anklager Magnus Mølholm havde tidligere ved dagens retsmøde argumenteret for, at den 16-årige netop skulle have en tidsubestemt anbringelsesdom på psykiatrisk afdeling.

Stak sin mor med en køkkenkniv

Anklageren pegede blandt andet på, at sønnen havde stukket sin mor med en køkkenkniv med det formål, at hun skulle dø, hvilket drengen også selv har fortalt ved et tidligere grundlovsforhør.

Han omtalte også gerningsvåbnet som værende skærpende.

Læs også
16-årig erkender drab på sin mor
Læs også
16-årig erkender drab på sin mor

- Det var en stor, skarp, spids køkkenkniv med en bladlængde på 17 centimeter, som kunne gøre stor skade, sagde Magnus Mølholm.

Han ville således have drengen erklæret skyldig for forsætli gt drab på moren.

- Hvis formålet var at skade hende, havde han stoppet det (knivstikkene, red.), efter at hun prøvede at flygte, sagde han.

Det indebærer en anbringelsesdom

Sindssyge personer straffes ikke med fængsel. I stedet kan en anbringelsesdom komme på tale. Læs her, hvad en anbringelsesdom indebærer:

 

  • Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes.
     
  • I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende.
     
  • Retten kan i alvorlige sager vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller en institution for personer med mentale handicap.
     
  • Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.
     
  • Det er overlægen på den afdeling, hvor anbringelsen finder sted, der bestemmer, om den dømte kan få udgang.
     
  • Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.
     
  • I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.
     
  • I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.
     
  • En anbringelsesdom må ikke forveksles med en forvaringsdom. Begge er tidsubegrænsede foranstaltninger, men forvaring bruges over for personer, som ikke er sindssyge eller retarderede og derfor i udgangspunktet egnede til almindelig straf.

 

 

Kilder: Straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen.

Dog argumenterede drengens forsvarsadvokat, Stefan Møller Jørgensen, for en behandlingsdom på fem år, da han mente, at en tidsubestemt dom vil betyde en ”uafklaret fremtid” for drengen.

- Han er en ung mand, der gerne skal i gang med tilværelsen, der består af uddannelse, arbejde og familie.

- Han er ikke en hærdet forbryder. Han har brug for behandling og omsorg, lød det fra forsvareren.

Er blevet erklæret sindssyg

Drengen er ved en mentalundersøgelse blevet erklæret sindssyg, og var det også højst sandsynligt på gerningstidspunktet, fortalte anklageren.

Han er også diagnosticeret med infantil autisme.

Læs også
Politimand talte med drabstiltalt søn: Han var ligeglad
Læs også
Politimand talte med drabstiltalt søn: Han var ligeglad

Han har ikke fået den rigtige behandling, men det kunne han få med en behandlingsdom, mente forsvareren.

Den nu dømte 16-årige dreng valgte dog at modtage dommen, fortalte Stefan Møller Jørgensen kort tid efter afsigelsen. Dermed er sagen afsluttet.


Nyhedsoverblik