Det var dyre dråber, der røg i svælget tirsdag aften i Ringsted. Her holdt Lars Nielsen, indehaver af Skjold Burne Vine, whiskysmagning i særklasse.
- Den dyreste, der er med, koster 70.000 kroner flasken. Den er fra 1930'erne, og så er der ellers en flaske at smage på fra hvert årti frem til 1970'erne. fortæller Michael Madsen, der er producent og indehaver af Juuls Engros i København.
Mere røgede og mere dybe
Han har stået for leveringen af de luksuriøse varer til aftenens 63 fremmødte whiskysmagere og forklarer, at de gamle whiskys har en helt særlig smag.
- Whiskys fra før i tiden er mere røgede, mere dybe, og så er de lavet på gammeldags sherryfade. I dag bliver der ikke drukket ret meget sherry mere, så der tager man fadene og hælder sherry over i et forsøg på at give dem samme smag. Flaskerne her er gamle og sjældne sager. Alene det at have en whisky, der er fremstillet under 2. verdenskrig er meget specielt, og det er en begivenhed i sig selv at få lov at smage de her drikke, siger Michael Madsen.
Penge i whisky
Hver deltager har betalt 1595 kroner for at smage på whiskyerne, og vil man købe en kasse med 6 flasker fra de forskellige årgange, så skal man af med den nette sum af 160.000 kroner. Og det kan være en god investering at putte penge i gammel whisky.
- Hver gang der bliver drukket en flaske, så er der lidt mindre tilbage, og så bliver de resterende flasker dyrere, siger Michael Madsen.
De sjældne flasker er fra Macallan destilleriet i Skotland.
Se de dyrebare flasker her i videoen: