Slagterifusion mellem Danish Crown og Tican afblæst

Der bliver alligevel ingen fusion mellem slagterierne Danish Crown og Tican.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter syv måneders intens sagsbehandling har Danish Crowns bestyrelse måttet konstatere, at det ikke har været muligt at få godkendt fusionen med Tican hos de danske konkurrencemyndigheder inden for tidsfristen.

Det betyder, at ansøgningen om fusionsgodkendelse bortfalder, skriver Danish Crown, der blandt andet har slagteri i Ringsted, i en pressemeddelelse.

- Vi har indleveret en lang række forslag til tilsagn til Konkurrencestyrelsen, og selv om vi har rådført os med styrelsen om, hvad der skal til for at kunne gennemføre fusionen, så har tilsagnene ikke været tilstrækkelige til at opnå en godkendelse, siger Group CEO i Danish Crown Kjeld Johannesen.

Utilstrækkeligt grundlag

Tilsagnene, Danish Crown har leveret, indebærer både frasalg af produktion og salg af danske råvarer i et omfang, som overstiger Ticans og Danish Crowns samlede afsætning i Danmark i dag til en pris, der ligger under omkostningsniveau, men det er blevet afvist som utilstrækkeligt.

- Det har fra starten været klart, at en fusion imellem de to selskaber i høj grad handlede om at sikre det danske råvaregrundlag - og kun i mindre grad var drevet af forretningsplanerne. Men omkostningerne må naturligvis ikke overstige de synergier, der var identificeret i fusionsdrøftelserne, siger formand for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt.

National vinkel overrasker

I dag findes der kød fra mange steder i verden i de danske kølediske. Omfanget af udenlandsk kød på danske forbrugeres middagsborde stiger år for år og udgør i dag mere end 20 procent af det samlede salg i dansk detailhandel. En europæisk økonom har i en analyse slået fast, at der allerede i dag er tale om international konkurrence på markedet for svinekød – også i Danmark. Men de danske konkurrencemyndigheder har en anden fortolkning.

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, og vi må indrømme, at vi er blevet overraskede over den meget nationale vinkel, Konkurrencestyrelsen har anlagt i deres vurdering af sagen, når der er tale om to eksportvirksomheder. Det er vanskeligt at se et indre marked i Europa udvikle sig, hvis alle nationale konkurrencemyndigheder fastholder et lokalt perspektiv, siger Kjeld Johannesen og tilføjer:

- Jeg har rigtig svært ved at få øje på, at dette

Ritzau skriver, at Tican kort efter afblæsningen af den danske fusion, har indgået en rammeaftale om overdragelse af aktiekapitalen i Tican A/S til den tyske fødevarekoncern Tönnies.