Ringsted

Sidste forsøg på at rykke tvivlerne - hver femte skal stemme for første gang i deres kommune

Politikerne var i dag rykket på gader og stræder for at påvirke de sidste tvivlere blandt regionens 678.000 stemmeberettigede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er dagen før dagen. Dagen for kommunalvalg – og valget til regionsrådet – er i morgen, tirsdag den 16. november, og i hele regionen har politikerne i dag slået et sidste slag for, hvorfor netop de skal have vælgernes stemme.

TV2 ØST har været en tur rundt at besøge nogle af dem.

Fra dagens start var der vælgermøde på Midtsjællands Gymnasium i Ringsted. Her var både nye og garvede kandidater forsamlet med en stor skare af førstegangsvælgere.

- Det er jo blandt andet derfor, vi er her, og blandt andet derfor, vi var på stationen i morges og fortsætter aktionerne resten af dagen. Fordi vi selvfølgelig lige vil gøre den sidste indsats for at få de sidste ekstra og vigtige stemmer med, siger Henrik Hvidesten (V), borgmester, Ringsted Kommune.

quote Bare ti stemmer kan flytte, om man kan sidde en i byrådet eller to eller tre, så det betyder rigtig meget at få de sidste stemmer med

Mona Musse (EL), kandidat til byrådet i Ringsted Kommune

Og ifølge Mona Musse (EL), kandidat til byrådet i Ringsted Kommune, er ingen stemme ubetydelig, når først pladserne i byrådet skal fordeles:

- Vi er jo gået i valgforbund med nogle andre partier og bare ti stemmer kan flytte, om man kan sidde en i byrådet eller to eller tre, så det betyder rigtig meget at få de sidste stemmer med, siger hun.

Mona Musse (EL), kandidat til byrådet i Ringsted Kommune
Mona Musse (EL), kandidat til byrådet i Ringsted Kommune Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Spørger man blandt tilhørerne, hvorfra spørgelysten til de fremmødte politikere var stor, så er der også meget at tage stilling til.

Frederikke Bro fra 3.X. på Midtsjællands Gymnasium er glad for at have fået stemmeret, men lader også forstå, at hun føler et stort ansvar på sine skuldre:

- Jeg synes også, det er lidt nervepirrende, fordi nu føler man, at man har et ansvar. Selvom det kun er ens lille stemme – så har alle en stemme, og man vil gerne bruge den rigtigt, siger hun.

Frederikke Bro, 3X på Midtsjællands Gymnasium, fortæller at hun trods valgdebatten stadig er i tvivl. - Jeg tænker i hvert fald, jeg skal hjem i aften og måske læse lidt mere op på de forskellige mærkesager, siger hun.
Frederikke Bro, 3X på Midtsjællands Gymnasium, fortæller at hun trods valgdebatten stadig er i tvivl. - Jeg tænker i hvert fald, jeg skal hjem i aften og måske læse lidt mere op på de forskellige mærkesager, siger hun. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Imens har Anna-Mathilde Søgaard Laursen, der går i samme klasse, endnu ikke taget stilling til, hvem hun skal stemme på:

- Nu er der valg i morgen, og jeg ved stadig ikke, hvad jeg skal stemme på, så det er egentlig, ja, ret forvirrende her første gang, siger hun.

678.000 borgere med stemmeret

I nabokommunen Sorø var politikerne også rykket på gaden for at få de sidste vælgere i tale.

quote De sidste vælgere, som ikke helt har besluttet sig endnu, håber man jo på at få et smil sammen med

Bo Christensen (K), kandidat til kommunalbestyrelsen, Sorø Kommune

I hele regionen er der godt 678.000 vælgere, som i morgen kan sætte deres kryds – og blandt dem er det i år hver femte vælger, som skal stemme i deres kommune for første gang. Enten fordi de er tilflyttet en kommune her i regionen - enten fra udlandet eller en anden kommune - eller fordi de er fyldt 18 år.

- De sidste vælgere, som ikke helt har besluttet sig endnu, håber man jo på at få et smil sammen med og få fortalt lidt, hvad man står for, hvis de har lyst til at høre nærmere, siger Bo Christensen (K), kandidat til kommunalbestyrelsen, Sorø Kommune.

Kristine Nyborg (SF), kandidat til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune, stiller op for første gang, og var ligesom så mange andre i dag på gaden for at tale med vælgerne.
Kristine Nyborg (SF), kandidat til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune, stiller op for første gang, og var ligesom så mange andre i dag på gaden for at tale med vælgerne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og selvom vælgerne måske er ved at være mættede af flere ugers valgkamp – så gælder det også ifølge SF’s Kristine Nyborg, kandidat til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune, om at hænge i til det sidste:

- Det er jo første gang, jeg stiller op, så det hele er meget nyt, og jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal forvente af i morgen, men samtidig har vi også været i valgkampsmode i rigtig lang tid, så det er også en forløsning forhåbentligt at få et svar i morgen.

Mange har ikke besluttet sig endnu

Som TV2 ØST kunne fortælle i den forgangne uge, så har der også været godt gang i brevstemmerne. Men hovedparten af alle afgivne stemmer til kommunal- og regionsrådsvalget vil blive sat i morgen.

Læs også
Sidste dag med brevafstemning - kommuner melder om stor tilslutning

Også i Næstved, hvor Kristian Skov-Andersen (V), kandidat til byrådet i Næstved Kommune, påpeger, at mange endnu ikke har besluttet sig:

- Vi er selvfølgelig fortsat i gang. Der er masser af mennesker, som ikke har besluttet sig for, hvad de skal stemme, og dem er vi selvfølgelig klar til at være i dialog med, så vi er på gader og stræder.

quote Nu er det jo kun anden gang, jeg er hovedtovholder i Socialdemokratiet, og det er rigtig nervepirrende

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Ved det seneste kommunalvalg var valgdeltagelsen på landsplan 70,8 procent, hvor Vordingborg med sine 73,89 procent lå i den pæne ende.

Også borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), var i dag draget ud i et sidste forsøg for at påvirke morgendagens resultat med de sidste valggodter.
Også borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), var i dag draget ud i et sidste forsøg for at påvirke morgendagens resultat med de sidste valggodter. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Om opbakningen bliver endnu større i år, må tiden vise. Det samme gælder resultatet af stemmerne, som også borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), i dag var draget ud i et sidste forsøg for at påvirke med de sidste valggodter.

- Nu er det jo kun anden gang, jeg er hovedtovholder i Socialdemokratiet, og det er rigtig nervepirrende, man ved jo ingenting, før stemmetallene kommer ind, og vi måske får nogle prognoser for, hvordan det går i kommunen, så det er vi meget spændte på.

I hele regionen er der godt 678.000 vælgere, som i morgen kan sætte deres kryds – og blandt dem er det i år hver femte vælger, som skal stemme i deres kommune for første gang.
I hele regionen er der godt 678.000 vælgere, som i morgen kan sætte deres kryds – og blandt dem er det i år hver femte vælger, som skal stemme i deres kommune for første gang. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Valgstederne åbner i morgen klokken 8 og vil være åbne i de følgende 12 timer til klokken 20.

Læs også
Myndigheder: Man kan trygt gå ned og stemme

Indenrigsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening afholdt mandag pressemøde, hvorfra det blev slået fast, at det trods coronasituationen er sikkert at møde op, for at deltage i morgendagens valghandling.