Rock'N'Roll for at glemme diagnoserne: - Det er balsam for sjælen

I socialpsykiatrien i Ringsted spiller musikken en stor rolle for nogle af de psykisk sårbare. I bandet Re-Cover Band finder de roen via rockmusik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På en græsplæne i Ringsted får Scorpions-nummeret No One Like You nyt liv. Det samme gør bandets medlemmer.

Det er nemlig ikke et hvilket som helst band, der fortolker rockklassikeren.

quote Det giver mig jo noget ro, og de her to timer om ugen, vi bruger til at øve sammen, de er guld værd

Loki Martin Farbaute, medlem af Re-Cover Band

Fælles for medlemmerne er, at de er psykisk sårbare. Men i Re-Cover Band, der er et projekt under Ringsted Socialpsykiatri, er diagnoser for en stund lagt på hylden.

- Det giver mig jo noget ro, og de her to timer om ugen, vi bruger til at øve sammen, de er guld værd, siger Loki Martin Farbaute, der har diagnoserne depression og borderline, og så har han spillet guitar i 17 år.

Re-Cover Band har eksisteret siden 2016 og er til for at give psykisk sårbare borgere mulighed for at arbejde med deres personlige udvikling gennem musik.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det giver mig jo noget ro, og de her to timer om ugen, vi bruger til at øve sammen, de er guld værd, siger Loki Martin Farbaute, der har diagnoserne depression og borderline, og så har han spillet guitar i 17 år.
- Det giver mig jo noget ro, og de her to timer om ugen, vi bruger til at øve sammen, de er guld værd, siger Loki Martin Farbaute, der har diagnoserne depression og borderline, og så har han spillet guitar i 17 år. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Corona rykkede rocken udendørs

Som med så meget andet har corona også gjort livet svært for de rock-elskende medlemmer af Re-Cover Band. Deres sædvanlige øvelokale viste sig for småt til at holde god afstand. Derfor måtte de tænke ud af boksen – og ud af lokalet.

- Vi prøvede at tænke lidt alternativt og tænkte, hvad kan vi gøre? Og så har vi jo en dejlig græsplæne herude foran øvelokalet, siger Karsten Lagermann, der er socialvejleder i Ringsted Socialpsykiatri og initiativtager til musikprojektet, som han selv spiller med i.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Folk er glade for det, folk er stolte af det, og det er bare blevet godt, siger Karsten Lagermann om det den lille pladeudgivelse, bandet kaster sig ud i.
- Folk er glade for det, folk er stolte af det, og det er bare blevet godt, siger Karsten Lagermann om det den lille pladeudgivelse, bandet kaster sig ud i. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Og sådan blev det. Cover-bandet rykkede instrumenterne ud under en pavillion. For musikken fungerer som et vigtigt afbræk for medlemmerne, der dog må leve med musikken i høretelefoner, så længe det foregår udendørs, for ikke at genere naboerne.

- I og med jeg er kommet med i det her band, har jeg fundet nogle positive sider. Det med musik, det er rigtigt dejligt, det er balsam for sjælen og meget afslappende, siger Søren Jensen, der spiller guitar og har Aspergers syndrom.

- Nogle gange er det lidt hårdt for mig bare at være til. Men musikken giver mig noget socialt samvær, forklarer Charlotte Olsen, der er sanger i bandet.

Efter at have spillet sammen i flere år har bandet nu besluttet at indspille fire numre til en mindre pladeudgivelse.

- Folk er glade for det, folk er stolte af det, og det er bare blevet godt, siger Karsten Lagermann.

Bandet har allerede indspillet to numre.