Ringsteds krisecenter fylder 40 år: En fødselsdagsgave kunne være, at volden var udryddet

Ringsteds krisecenter er landets ældste og fylder nu 40 år. Men selv efter alle de år er der store pladsproblemer, fordi kvinder udsættes for vold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke kun kvindernes internationale kampdag.

Ringsted Krisecenter fylder nemlig 40 år og er dermed landets ældste krisecenter for kvinder og børn.

- Hvis vi kunne ønske os en fødselsdagsgave, så kunne det være, at volden var udryddet, men det er vi jo godt klar over, er et urealistisk ønske, og det kommer nok ikke til at ske, siger Kirsten Hejnfelt, der er forstander for Ringsted Krisecenter.

- Hvis der er noget at fejre, så er det jo nok, at vi har udviklet et godt tilbud, som kan hjælpe de kvinder og børn, der kommer til Ringsted Krisecenter. At vi henover årene har fået mere plads, gode lokaleforhold, gode medarbejdere, flere frivillige i løbet af de der 40 år - det synes jeg godt, vi kan fejre. 

quote Hvis vi kunne ønske os en fødselsdagsgave, så kunne det være, at volden var udryddet, men det er vi jo godt klar over, er et urealistisk ønske

Kirsten Hejnfelt, forstander for Ringsted Krisecenter

Et stort pladsproblem

Ringsted Krisecenter har plads til otte kvinder med børn – i alt 20 pladser. Og de otte pladser er lige nu optagede.

- Det er virkelig et problem, siger Kirsten Hejnfelt.

For problemet er netop pladsen. Det estimeres, at der er 33.000 kvinder årligt, som bliver udsat for fysisk partnervold – og lige så mange børn, der oplever vold i hjemmet. Kvindekrisecentrene modtager knap 2.000 kvinder og 2.000 børn på landsplan. Alene på Ringsted Krisecenter bor der godt 100 kvinder og deres børn om året, mens de får knap 300 henvendelser om pladser eller rådgivning om året.

- Det er tydeligt for mig, at der mangler pladser, siger Kirsten Hejnfelt.

- Men det er flere forskellige ting, der gør, at det er et problem. Dels skal der flere pladser til, men der skal også det til, at kvinderne kan få noget at bo i, når det er færdige på krisecentret, og så er det grundlæggende, at man må begynde at forebygge den vold, der er årsag til, at kvinderne og børnene kommer på krisecenter. Og det er en større opgave, som man må tage fat på, hvis man vil gøre noget ved det her problem.

Fokus på mænd med voldsproblemer

Er der også behov for krisecentre om 40 år?

 - Det er jo svært at spå. Er volden udryddet om 40 år - det kan jeg ikke svare på. Men der er ikke noget, der tyder på, at det bare bliver udryddet sådan i løbet af den første tid, siger Kirsten Hejnfelt.

- Men jeg tænker, man må rette lyset hen der, hvor volden opstår og dem, der er ansvarlige for at udøve volden. Så man må også i højere grad kigge på mændene, der får et voldsproblem - hvordan kan vi undgå, at vores drengebørn får sådan et problem og vokser op med det, siger hun og tilføjer: 

- Det er kvinder og børn, der må leve med det.