Ringsted slipper af med øjebæ

Et bredt flertal i byrådet sagde mandag aften ja til, at den gamle industribygning Dampmøllen skal rives ned. Der skal i stedet bygges 69 lejeboliger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være slut med, at den forfaldne bygning på hjørnet af Næstvedvej og Køgevej byder velkommen til Ringsted.

quote Vi kan ikke blive ved med at have en bygning liggende i den tilstand med graffiti og knuste ruder.

Daniel Nørhave (DF)

Dampmøllen skal jævnes med jorden, og der skal i stedet bygges 69 almene boliger på stedet. Den samlede pris er små 140 millioner kroner.

- I de konservative jubler vi over, at der endelige sker noget på den centrale plads i byen, fastslog Andreas Karlsen (K) til mødet.

Det er boligselskabet Alliken, der står bag planerne.

VIDEO: TV2 ØST har flere gange besøgt den ramponerede bygning. Artiklen fortsætter efter videoen:

 

Mandag aften gav byrådet grønt lys til projektet med et tilsagn om at støtte byggeriet med et lån på 14 millioner kroner.

- Vi kan ikke blive ved med at have en bygning liggende i den tilstand med graffiti og knuste ruder. Det er et kæmpeplus, at der nu bliver bygget boliger i midtbyen. Det kan være med til at skabe mere liv, lød det fra Daniel Nørhave (DF).

De 69 boliger bliver fra 74 til 101 kvadratmeter. Den månedlige husleje kommer til at ligge fra cirka 6.000 til 8.100 kroner.

Dampmøllen har stået tom i årevis

Det er langt fra første gang, at der er planer for de gamle bygninger, der ligger lige overfor Ringsted Kirkegård og få minutters gang fra stationen.

Senest i 2018 opgav en andelsboligforening at bygge på stedet.

- Dampmøllen har stået tom siden 2004.  Det er på tide, at der sker noget. Bygningerne er til gene for borgerne – både fordi de er grimme, og fordi unge mennesker har brugt dem som en livsfarlig legeplads. Jeg ser frem til, at der nu bliver bygget boliger. Personligt synes jeg, det er et flot projekt, siger Mazlum Øz (V).

Dampmøllen har kulturværdi

quote Det er en skændsel for kommunen, at vi ikke passer bedre på vores kulturværdier. Dampmøllen er en væsentlig del af Ringsteds historie

Henrik Kjær (EL)

Dele af det gamle dampmøllekompleks er bevaringsværdigt, og byrådet har behandlet et borgerforslag om at bevare de historiske bygninger. Politikerne afviste dog forslaget.

Ved mødet mandag aften ærgrede en hel stribe af byrådspolitikerne sig alligevel over, at det ikke er muligt af bevare de gamle fabriksbygninger.

- Ingen tvivl om at Dampmøllen har kulturværdi. Men der er ingen, der har været interesseret i at investere i bygningerne. Så vi må bide i det sure æble og sige ja til, at der bliver bygget boliger på grunden. Det er et godt projekt, sagde Torben Lollike (R).

Skitse over de 69 almene familieboliger, der skal bygges på dampmøllegrunden.
Skitse over de 69 almene familieboliger, der skal bygges på dampmøllegrunden. Foto: tnt arkitekter

Enhedslisten nøjes ikke med at holde afskedstale for de gamle bygninger. Partiet stemte som det eneste parti imod byggeplanerne. Netop med henvisning til deres kulturværdi.

- Vi er ikke imod, at der bliver bygget almene boliger i Ringsted. Slet ikke. Men det er en skændsel for kommunen, at vi ikke passer bedre på vores kulturværdier. Dampmøllen er en væsentlig del af Ringsteds historie. I en lang række andre byer er det lykkedes at gøre gamle fabriksbygninger til flotte attraktioner, sagde Henrik Kjær (EL).

Kommunen har betinget sig, at det kommende boligbyggeri skal have en arkitektonisk kvalitet, der kan forsvare nedrivningen af de bevaringsværdige bygninger. Forenklet kan man sige, at byggeriet skal minde om de gamle industribygninger.