Ringsted henter to millioner kroner hos sociale bedragere

To millioner kroner. Så meget sparede to medarbejdere Ringsted Kommune for i 2008 ved at afsløre socialt bedrageri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næstved Kommune vil ansætte to nye medarbejdere med fokus på sociale bedragere. Og noget kunne tyde på at det godt kan betale sig. I Ringsted havde kommunen sidste år stor succes med at få fat i borgere, der snyder sig økonomisk hjælp hos kommunen.

Bistandshjælp, dagpenge, pension, fripladser i daginstitutioner, boligstøtte, børnebidrag og børnetilskud er nogle af de ydelser, kreative borgere kan finde på at snyde sig til. Men i Ringsted Kommune fik to medarbejdere i kommunens kontrolgruppe alene sidste år havde fat i 93 borgere, der enten kom til at betale penge tilbage til kommunen, eller også blev der blev sat en stopper for deres sociale ydelser.

Det har alene i 2008 sparet kommunekassen for udgifter på cirka to millioner kroner. Oveni det har staten også sparet omkring to millioner kroner i 2008 efter kontrolgruppens arbejde.

- Vi er gået målrettet efter at opdage socialt bedrageri, og det har altså været en stor succes for kommunekassen. De ansatte i kontrolgruppen tjener så rigeligt deres egen løn ind, siger Per Prehn, der er leder af borgerservice i Ringsted Kommune.

Mange enlige bedragere

Snyderiet kan foregå på mange måder, men en af de mest almindelige metoder er, at en mor lader som om, at hun bor alene med sine børn. På den måde kan hun få friplads til børnene i daginstitutionen, særlige børnetilskud og måske også boligsikring. I virkeligheden bor manden sammen med hende, men han har bare folkeregisteradresse et andet sted. På den måde kan familien få op mod 70-80.000 kroner ekstra ned i lommen om året. Den slags sager har de to kontrolmedarbejdere i Ringsted Kommune set en del af.

Et andet eksempel på snyderi er snyd med SU, hvor de unge flytter til fiktive adresser straks de fylder 18 år. På den måde kan de få SU som udeboende. Men det opdages meget, meget ofte af kommunens kontrolgruppe.

Ringsted Kommunes kontrolgruppe finder selv frem til de sociale bedragere ved at sammenligne oplysninger i en række af kommunens registre - ligesom gruppen kan trække på data for eksempel fra bankerne. Men det sker også, at kontrolgruppen får henvendelser fra andre borgere, som undrer sig over naboers eller kollegaers adfærd.

- På den ene side ønsker vi ikke et tungt overvågningssamfund, men på den anden side er vi forpligtet til at sørge for, at skattekronerne går til de rigtige formål og de rigtige personer. Derfor vil vi fortsætte vores stærke indsats mod snyderiet i de kommende år, siger borgerservicechef Per Prehn.


Nyhedsoverblik