Radon udbredt i regionen

Region Sjælland er den region i landet, hvor der er mest radon. Radon er en radioaktiv luftart, der siver op af jorden og som er kræftfremkaldende. Ringsted er et af de steder, der er mest udsat for radon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kælderen er det foretrukne arbejdsrum i Henning og Judits Schmidts hus, men det er formentlig også det rum med mest radon.

- Jeg ved ikke, om man tænker så meget over det, det gør jeg ikke i det daglige, siger Henning Schmidt.

Se video fra TV2 ØSTs besøg hos Henning og Judit herunder:
[video:video_mangler:090924_radon.flv]

Men en ny rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO viser nu, at radon er farligere, end man tidligere har troet. Vi inviterede en ekspert i radon hjem til familien Schmidt for at fortælle, hvordan man kan minimere radon i sit hus.

- Hvis der er radon, så kan man finde det. Eksempelvis siver det op gennem i revner i gulvet og små revner langs væggen, siger Michael T Pedersen, akademiingeniør, Dansk Radon Analyse.

Radon kommer fra uran i jorden og er næst efter rygning det, der giver flest mennesker lungekræft. Hvert år anslår man, at der dør 300 danskere af radon. Til sammenligning døde der sidste år 394 i trafikken.

Men eksperten vi ikke mane til panik i Ringsted og omegn.

- Det er nemt at måle radon, så det er ikke noget man skal flytte fra hus og hjem fordi man konstaterer et højt indhold af radon, du kan bare fjerne det med byggeteknik, siger Michael T. Pedersen.  

Man kan eksempelvis tætne revner eller fortynde radonluften i huset ved at installere ventiler i huset.  

Man vurderer, at der med WHO´s nye anbefalinger er 300.000 huse i Danmark, som har en for høj værdi af radon.

- Det giver da lidt stof til eftertanke, siger Henning Schmidt.