Projekt skal få psykisk sårbare ud i naturen – nu hopper Ringsted med på vognen

Ringsted Kommune er netop blevet en del af projektet Frisk i Naturen, som hjælper psykisk sårbare borgere ud i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Projektet Frisk i Naturen hjælper psykisk sårbare borgere, der normalt ikke kommer ud i naturen, med at komme ud under åben himmel.

Projektet begyndte i 2012 i Frederikshavn Kommune som et forsøg, siden er otte kommuner hoppet med og fra i dag er Ringsted Kommune også blevet en del af projektet.

quote Turene er tilrettelagt, så deltagerne automatisk retter deres opmærksomhed mod naturen

Knud Kristensen, formand, Landsforeningen SIND

- Her under coronakrisen er behovet for at komme ud under åben himmel blevet endnu større, og for landets sårbare grupper har tiden med corona været særligt svær. 

- Det er vigtigt at skabe adgang til naturen for alle borgere. Derfor glæder det mig, at så mange kommuner har taget imod tilbuddet, og jeg håber, at vi får endnu flere med. Det viser, at naturens helende kraft rummer et enormt potentiale for vores mentale sundhed, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Miljøminister Lea Wermelin besøgte i dag Vrangskov i Ringsted, hvor gode kræfter fra Ringsted Kommune og ildsjæle fra naturprojektet ’Frisk i naturen’ havde medbragt kaffe på kanden og pandekagedej til bålet, og inviteret sårbare borgere med ud i naturen for at få et tiltrængt pusterum fra hverdagen.
Miljøminister Lea Wermelin besøgte i dag Vrangskov i Ringsted, hvor gode kræfter fra Ringsted Kommune og ildsjæle fra naturprojektet ’Frisk i naturen’ havde medbragt kaffe på kanden og pandekagedej til bålet, og inviteret sårbare borgere med ud i naturen for at få et tiltrængt pusterum fra hverdagen. Foto: Miljøministeriet

Giver et frirum fra angsten

Sidste år fik projektet tilført en halv million kroner som led i den politiske aftale Sommer i naturen 2020, og her var målet, at 350 borgere, der normalt ikke kommer ud i naturen, inden for det første år, skulle komme det. Det mål er nået, da 478 borgere med psykiske lidelser har været på naturvandringer i forbindelse med projektet.

Ifølge de borgere, der har deltaget i vandreturene, giver det dem et frirum, hvor de glemmer angsten, skizofreni og at høre stemmer.

Og spørger man Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen SIND, så kan en tur ud i naturen være den bedste medicin for sindslidende.

- Turene er tilrettelagt, så deltagerne automatisk retter deres opmærksomhed mod naturen. Når turlederen for eksempel sætter deltagerne til at samle rav, retter deltagerne hele deres opmærksomhed mod at skelne de gulbrune ravklumper fra strandens sten. Alt andet er for en stund mindre vigtigt. Netop denne fulde tilstedeværelse i naturen har vist sig at være ekstra gavnlig for vores mentale sundhed, siger Knud Kristensen.

Leder af Socialpsykiatrien Ringsted, Reinhold Schæfer (tv), Miljøminister Lea Wermelin (th) og Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune (mf), fik en snak om det store potentiale, naturen rummer for vores mentale sundhed.
Leder af Socialpsykiatrien Ringsted, Reinhold Schæfer (tv), Miljøminister Lea Wermelin (th) og Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune (mf), fik en snak om det store potentiale, naturen rummer for vores mentale sundhed. Foto: Miljøministeriet

Den politiske aftale Sommer i naturen 2020 blevet indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet for at sikre, at endnu flere danskere skulle komme ud i naturen under coronakrisen.

Projekt Frisk i Naturen: