¨

Politiinspektør om kræftskandale: Vi har mange mænd på sagen

Politiet tager sagen meget alvorligt, oplyser politiinspektør Kim Kliver. Foto: TV2 ØST

Politiinspektør Kim Kliver ser på sagen om mangefulde brystundersøgelser med stor alvor. Derfor har politiet rejst flere sigtelser i sagen.

- Det er en alvorlig sag, der fortjener en stor politimæssig indsats, og den har vi startet op med med rigtig mange medarbejdere.

Sådan fortæller politiinspektør ved Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi, Kim Kliver, efter politiet mandag sigtede Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for at have brudt både straffeloven og autorisationsloven.

Flere adresser på Sjælland er i den forbindelse blever ransaget.

- Det har vi, fordi vi har gennemgået al materialet og bedt retten om at få kendelser på det. Vores gennemgang af materialet har også skabt et grundlag for at sigte personer og regionen, siger Kim Kliver. 

Video: Se TV2 ØST's indslag om sagen. Artiklen fortsætter under videoen:

02:30 Luk video

Sigtelsen sker på baggrund af en anmeldelse om mangelfulde undersøgelser for brystkræft, som politiet har modtaget midt i marts fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Sagen begyndte i 2013, da en ledende overlæge angiveligt besluttede at afvige fra retningslinjerne på området, hvilket førte til at en gruppe kvinder modtag en mangelfuld brystundersøgelse i perioden fra marts 2013 til maj 2017.

Materiale fra ransagninger skal undersøges

I forbindelse med dagens aktion har politiet indsamlet en del materiale, der nu skal gennemgås nærmere med hjælp fra lægefaglige eksperter. Det sker for at vurdere sagens beviser og et eventuelt behov for yderligere efterforskning.

- Vi har ransaget en række forskellige lokaliteter og kontorer, og materialet er meget omfattende, fortæller Kim Kliver.

Vi har ransaget en række forskellige lokaliteter og kontorer, og materialet er meget omfattende.

Kim Kliver, politiinspektør, Sydsjællands- og Lollland Falsters Politi

- Det skal vi nu have tid til at gå tilbage og bearbejde for at se, om der er behov for yderligere efterforskningsmæssige tiltag, og om der er grundlag for, om der skal ske yderligere sigtelser. Det kan vi ikke afvise, siger Kim Kliver til TV2 ØST.

Kim Kliver kan dog ikke komme nærmere ind på, hvem der er sigtet i sagen. 

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på på nuværende tidspunkt – også fordi vi er på et meget tidligt tidspunkt i vores efterforskning, og fordi vi ikke kan afvise, at der kan komme yderligere sigtelser.

Som noget lidt atypisk er Region Sjælland sigtet som juridisk person. 

- Det betyder, at regionen er sigtet for overtrædelser af straffeloven og overtrædelse af autorisationsloven, og så kan jeg ikke komme nærmere ind på, hvad det konkret betyder i forhold til denne her sag.

Alvorligt, hvis kvinder har fået mangelfuld undersøgelse

Antallet af kvinder, som kan have fået en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus, er oppe på 304. Kvinderne har alle fået konstateret brystkræft, som måske kunne have været opdaget tidligere.

- Vi ser på denne her sag med stor alvor. Det gør vi ud fra, at når vi vælger at sigte folk for overtrædelse af straffeloven, så er det ganske alvorligt. Det kan det også være, hvis folk kommer ind og har en forventning om, at de skal have en bestemt type undersøgelse, og man så ikke lever op til de bestemmelser, der er. Vores undersøgelser må vise, om der er grundlag for at fastholde de sigtelser, der er nu eller at udbygge dem, siger politiinspektør Kim Kliver. 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App