Plejecenter må lukke ned igen: - Det er øv, øv

En ansat på Plejecenter Ortved i Ringsted er bekræftet smittet med coronavirus, og derfor lukker alle plejecentre og botilbud nu ned for besøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke mere end fire uger siden, at Plejecenter Ortved i Ringsted åbnede op for besøg fra pårørende. Nu må de lukke ned igen, efter en ansat på er blevet bekræftet smittet med coronavirus.

Også alle andre plejecentre og botilbud lukker øjeblikkeligt ned for besøg. Det oplyser Ringsted Kommune i en pressemeddelelse.

Her oplyses det også, at der er tale om en ansat, der ikke normalt har direkte kontakt til borgerne på centeret.

quote Jeg er rigtig bekymret for, at vi får den smitte inden for dørene

Marianne Micheelsen, centerleder på Plejecenter Ortved

TV2 ØST erfarer, at den smittede er en pårørende til en ansat på Danish Crown-slagteriet i Ringsted. Den pårørende er blandt dem, der blev konstateret smittet i et større udbrud af corona-smitte blandt de ansatte på slagteriet.

Nu skal alle testes

Kommunen oplyser, at der endnu ikke er konstateret smitte blandt beboerne på plejecenteret – men at alle ansatte og borgere fra og med fredag vil blive testet.

Centerlederen på Plejecenter Ortved er ærgerlig over, at en af hendes ansatte er blevet konstateret smittet med coronavirus.

- Det har jeg det selvfølgelig rigtig skidt med, siger Marianne Micheelsen til TV2 ØST.

- Men når det så er sagt, så må vi tage de forholdsregler, vi nu engang skal. Så vi har i dag sikret os med det samme, at de medarbejdere der var i tæt dialog med den ansatte, de er blevet testet i et testcenter her til morgen, siger hun.

- Resten af personalet kører ud og bliver testet, hvor det nu er nemmest for dem i forhold til deres bopæl. Og så har jeg også bestilt test til alle beboere, og jeg tænker, at det sker inden for det næste døgn.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ansvar for smitteopsporing 

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som er ansvarlig for at foretage smitteopsporing, når en person er testet positiv for COVID-19 på en arbejdsplads, som det er tilfældet med Danish Crown og Plejecenter Ortved.

- Det, der sker er, at vi får oplysninger om alle de smittede, og dem tager vi så fat i. Når vi får at vide, at de arbejder på en arbejdsplads, så vil vi finde ud af, om der kan være andre smittede på den arbejdsplads, og om de kan have haft nogle nære smittede på den arbejdsplads, som vi skal have fat i og sørge for, de bliver isoleret og testet, siger Bente Møller, konstitueret enhedschef og overlæge hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det, vi taler med dem om, er de forholdsregler, de nu skal have, når de er smittede, altså at de skal isolere sig, indtil de ikke er smitsomme mere. Men så taler vi også om, hvem de kan have været i tæt kontakt med i smitteperioden og gå dag for dag igennem, hvad de har lavet, og hvem de bor sammen med.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Lukker ned indtil den 14. august

Det er akkurat fire uger siden i dag, at Plejecenter Ortved rullede den røde løber ud og åbnede op for besøgende for første gang siden den 11. marts.

-Jeg er rigtig bekymret for, at vi får den smitte inden for dørene. Nu har vi kørt det i så lang tid, hvor vi har kunne holde den ude, og vi har haft nogle pårørende, der har respektereret alt, hvad vi har haft af retningslinjer, så jeg håber, at vi holder den ude, og at det her er noget, der glider henover, siger centerleder Marianne Micheelsen.

quote Alle skal vide, at vi bag de lukkede døre passer rigtig godt på deres kære

Marianne Micheelsen, centerlederen på Plejecenter Ortved

Hun har været igennem en nedlukning - og genåbning- én gang før, og nu må hun igennem møllen endnu en gang.

- Det tænker jeg er øv, øv. Men jeg tænker også, at vi skal beskytte vores ældre borgere, og det er det, vi gør ved at tage de forholdsregler, der er og lukke ned indtil den 14. august. Der kan ske det, at vi åbner op lidt før eller det, at vi desværre må forlænge det.

En udfordring at få fat i alle

Åbningstiden for Plejecenter Ortved afhænger af omfanget af antal smittede, og muligheden for at inddæmme smitterisikoen. Derfor arbejder Styrelsen for Patientsikkerhed nu på højtryk.

Styrelsen for Patientsikkerhed taler med den smittede person om, hvor vedkommende har opholdt sig fra 2 dage før vedkommende blev syg, og hvem vedkommende har været i kontakt med.

- Det er et stort arbejde. Nogle gange kan sådan et interview gå hurtigt, fordi det reelt kun er dem, der bor sammen med og andre gange kan en smittet have mange kontakter, og så kan det tage en time til halvanden at tale med vedkommende, siger Bente Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi kan sende information ud enten via den pågældendes facebookside eller nogle gange via en pressemeddelelse, hvor vi opfordrer folk til at blive testet.

Der er mange forholdsregler og en anderledes adfærd, som smittede og deres kontaktpersoner, skal forholde sig til:

- Den største udfordring er at få fat i alle og opfordrer folk til at blive testet og få folk til at hjælpe til med at isolere sig. Men vi oplever en enorm velvilje til at medvirke til at få stoppet den her epidemi.

Nu må pårørende Facetime med beboerne

Der vil nu blive sendt et brev ud til de pårørende på alle tre plejecentre og på alle bosteder i Ringsted Kommune, og de pårørende vil løbende blive informeret om udviklingen, forsikrer centerlederen fra Plejecenter Ortved.

- Jeg vil gerne sige til de pårørende: Jeg fraråder jer at komme og besøge jeres ældre, hold jer til de retningslinjer, der er lagt op til og lyt til, hvad der sker i medierne, så vi hele tiden følger med. Alle skal vide, at vi bag de lukkede døre passer rigtig godt på deres kære, og at vi gør alt, hvad vi kan for, at de trives og har det godt, siger Marianne Micheelsen.

Hun forsikrer, at nedlukningen ikke vil komme til at gå hårdt ud over beboerne, og at personalet vil tage sig af dem og yde den omsorg, som de pårørende bliver forhindret i.

- Det påvirker ikke beboerne på en måde, hvor man bliver nervøs og ked af det. Det påvirker dem på en måde, at selvfølgelig savner de deres kære. Men vi kan facetime og vi skal nok sende billeder hjem. Vi er i tæt dialog med de pårørende.