Plejefamilier skal ned i løn i Ringsted: - Det burde jo ikke kunne lade sig gøre

Byrådet i Ringsted vil spare fem millioner kroner over de næste fire år på udsatte børn og unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Plejefamilier i Ringsted bliver i øjeblikket inviteret til en kedelig lønsamtale med kommunen.

I den netop indgåede budgetaftale har byrådet nemlig besluttet, at der skal spares på området for udsatte børn og unge. Det betyder helt konkret, at kommunen vil spare fem millioner kroner over de næste fire år ved at give mindre i løn til plejefamilier og i takster til opholdssteder og døgninstitutioner.

Det vækker kritik hos Plejefamiliernes Landsforening.

- Det burde jo ikke kunne lade sig gøre at blive sat ned i løn, siger formand for landsforeningen, Thomas Vorre.

quote Vi bruger flere penge per barn og ung, end man gør i andre kommuner

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune

- Det sker jo ikke for nogen andre på arbejdsmarkedet. Men det sker for plejefamilierne, fordi de ikke har nogen overenskomst. Man kan risikere at blive sat 40 procent ned i løn, og det har jo en voldsom effekt på ens privatøkonomi, men også på livsvilkårene for det barn, man har i pleje. 

Ringsted har tårnhøje udgifter til udsatte børn

I Ringsted Kommune er den gennemsnitlige udgift per helårsanbringelse på 989.820 kroner, og det gør den til en af de allerhøjeste på landsplan. Tallet dækker over alle udgifter, det vil sige både lønninger til plejefamilier, takster til opholdssteder og døgninstitutioner samt behandlingssamtaler og lignende. Det viser den seneste rapport om udsatte børn i kommunerne, som Kommunernes Landsforening har offentliggjort.

Det er netop derfor, at Ringsted Kommune vil spare her, lyder det fra borgmester Henrik Hvidesten (V).

- Vi bruger flere penge per barn og ung, end man gør i andre kommuner. Og det er uden, at vi får en højere kvalitet ud af det. Vi kan ikke se, at de unge får højere progression end i andre kommuner, så derfor skal vi ind og se på, om vi betaler det rigtige for tilbuddet, og det tror jeg faktisk ikke, vi gør, siger han.

Børns Vilkår
Læs også
12-årige Andreas må blive hos sin plejefamilie: - Nu er der en dreng, der endte med at blive hørt
Børns Vilkår
Læs også
12-årige Andreas må blive hos sin plejefamilie: - Nu er der en dreng, der endte med at blive hørt

Men selvom udgiften er høj i Ringsted Kommune, kan det ifølge Thomas Vorre ikke nytte noget at sætte lønningerne til blandt andet plejefamilierne ned.  

- Der er jo tale om en generel sænkning af kommunens behandlingstilbud til de her børn. Det går jo udover kvaliteten og kommunens rekrutteringsevne. Så ender det i værste tilfælde med, at alle børn må anbringes på døgninstitutioner, og det er tre gange så dyrt som en plejefamilie, siger han.      

Plejeforældre står svagt

Ifølge Thomas Vorre står plejefamilierne svagt overfor kommunen, da de vil have meget svært ved at give afkald på et plejebarn, selvom de går ned i løn.

- Plejefamilierne kan jo ikke bare strejke, som fagforeninger kan, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening.
Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Thomas Vorre pointerer, at når man har med udsatte børn at gøre, så bliver det hele mere sårbart. Plejeforældrene tør simpelthen ikke gøre oprør og sige nej til en lønnedgang.

- Så kommer kommunen bare og siger: Så tager vi dit barn, og så finder vi en billigere løsning til det, siger han.

Denne frygt kan Annette Jakobsen, der er plejemor gennem 21 år, godt genkende.

- Ingen plejefamilier tør gøre oprør eller vil gå imod en afgørelse af frygt for, hvad konsekvensen bliver, skriver hun i et debatindlæg i Dagbladet Ringsted.  

Henrik Hvidesten maner dog til besindighed: 

quote Vi er jo ikke den første kommune i landet, der gør det her

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune

- Derfor er det ikke noget, vi som kommune dikterer. Det er noget, vi tager en dialog med plejefamilierne om, hvordan vi kan kigge på, hvilke vederlag de modtager, siger han.

Borgmester: - Det kan godt lykkes

I Annette Jakobsens debatindlæg pointerer hun blandt også, at ingen andre på arbejdsmarkedet går som udgangspunkt ned i løn, men det accepteres politisk i Ringsted. 

Borgmester Henrik Hvidesten mener til gengæld, at det er fair, fordi de kan se, at kommunen har betalt for meget i lønninger.

- Hvis vi kigger på, hvad Ringsted betaler for plejefamilierne i forhold til andre kommuner, så ligger vi bare flere niveauer over, hvad man gør i andre kommuner. Det bliver vi nødt til også politisk at tage stilling til. Vi vil gerne børnene det bedste, de skal have det bedste tilbud, men vi vil også betale den rigtige pris for det, siger han.

Anonyme piger
Læs også
Minister: Kommuner skal ikke godkende plejefamilier
Anonyme piger
Læs også
Minister: Kommuner skal ikke godkende plejefamilier

Det er i forvejen svært at rekruttere plejefamilier - risikerer I ikke at skyde jer selv i foden ved at sænke lønningerne?

- Jeg synes, at når vi i Ringsted Kommune betaler så meget mere per barn end i andre kommuner, så tror jeg på, at det her nok skal lykkes. Vi er jo ikke den første kommune i landet, der gør det her. Og man har erfaringer med, at det her godt kan lykkes, lyder det fra Henrik Hvidesten.


Nyhedsoverblik