Planlagt attentat mod eksil-iranere i Ringsted – nabo frygter for sin sikkerhed

En nabo til en af de truede iranere frygter for sit liv, efter det er kommet frem, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Lige nu er jeg faktisk lidt i chok.

Sådan lyder det fra en nabo til en af de truede eksil-iranere, der har bopæl i Ringsted. PET løftede tirsdag sløret for, at den store politiaktion fredag den 28. september skete, fordi den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat mod ASMLA-lederen i Danmark.

ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) er betegnelsen for en international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

quote For manges vedkommende ved de faktisk ikke, hvor tæt de er på ham, så det er de almindelige borgere inklusive mig selv, jeg er bekymret for

Nabo

I Ringsted varetager en gruppe iranere organisationens kommunikationsdel, hvor de blandt andet producerer TV-udsendelser til udlandet. Det var denne gruppe iranere, som angrebet var rettet mod, oplyser PET.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg føler. Og jeg er lidt bange for, at når jeg begynder at føle noget, at det så ikke bliver særlig sjovt, lyder det fra naboen, som ønsker at være anonym af hensyn til sin egen sikkerhed.

Frygter for sin egen sikkerhed

Naboen har ikke før nu vidst, hvor alvorlig og konkret truslen faktisk er.

- Og jeg er ikke blevet mindre bekymret, efter jeg har set PET’s pressemøde i dag, siger naboen.

Bekymringen går på, at der er nogle udenlandske myndigheder, som planlægger et angreb – et meget konkret angreb lige ved siden af.

- Jeg tænker, der findes mange forskellige former for angreb, og ved nogle af dem er det ikke kun dén person, man gerne vil dræbe, der rent faktisk bliver dræbt. Det er det, jeg tænker lige nu.

Så det er også din egen sikkerhed, du frygter for lige nu?

- Det er først og fremmest min egen sikkerhed, siger naboen.

- Og de andre borgere, der bor tæt på ham her den truede person. For manges vedkommende ved de faktisk ikke, hvor tæt de er på ham, så det er de almindelige borgere inklusive mig selv, jeg er bekymret for.

Tillid til de danske myndigheder

Men kan det ikke også gøre dig lidt mere tryg, at PET er så obs på situationen og gerne skulle have styr på det?

- Jo. Jeg vil sige, at jeg har meget stor tillid til de danske myndigheder og har altid haft det. Men når det er ens eget liv, der er på spil, så er det en anden sag. Så ville man gerne være den her trussel foruden, uanset hvor dygtige folk det er, der arbejder på det, siger naboen.

Talsmanden for ASMLA i Ringsted siger, at borgerne i Ringsted ikke har grund til at være bekymret.

- Vi bor i et trygt land, og vi stoler 100 procent på vores myndigheder, som har gjort en stor indsats og det forstætter de med. Jeg mener, at man som dansker ikke har grund til at være bange, siger Yaquob Al-Tostari.

Iran afviser anklager

De iranske myndigheder afviser nu anklagerne om, at de skulle have planlagt et attentat mod flere eksil-iranere i Danmark.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse, som den iranske ambassade i Danmark har udleveret til TV 2.

- Talsmanden for det iranske udenrigsministerium afviste på det kraftigste misinformationen om en påstået plan om at myrde en oppositionsfigur i Danmark samt sammenkædningen med Iran, og han kaldte det for endnu et eksempel i rækken af sammensværgelser og komplotter fra velkendte modstandere af Iran i et forsøg på at skade det gode og progressive forhold mellem Iran og EU på dette særdeles vigtige og afgørende tidspunkt. 

Ambassaden har derudover ikke ønsket at udtale sig om sagen.

En norsk statsborger med iranske rødder er varetægtsfængslet i sagen frem til den 8. november. Han er sigtet for at have del i forberedelserne til attentatet. Manden nægter sig skyldig.

Se hele PET's pressemøde her:

 

TV ØST er bekendt med naboens identitet.