¨

Pædagoger: Klubber presses af skolereform

Foto: TV ØST

Mange børn er meldt ud af fritidsklubberne efter skolereformen, siger pædagogernes fagforening. De frygter, at det rammer svage børn.

Fra Albertslund til Ringsted, Vejle, Aarhus og Silkeborg oplever sfo'erne, fritidshjemmene og klubberne et fald i antallet af indmeldte børn.
 
Det skriver Politiken torsdag.
 
Pædagogernes fagforening Bupl har indhentet tal fra 23 ud af landets 98 kommuner. De viser et gennemsnitligt fald på 5,8 procent af tilmeldte børn fra 0. til 3. klasse i fritidsinstitutionerne, når man sammenligner oktober 2013 med oktober 2014. Og 14,6 procent færre indskrevne børn i 4. til 9. klasse. Gennemsnittet dækker dog over store forskelle fra kommune til kommune.
 
Årsagen er længere tid i skole og kortere tid i skolefritidsordningen som følge af skolereformen, der trådte i kraft i sommeren 2014. Det siger formanden for Forældrenes Landsforening (Fola), Dorthe Boe Danbjørg.
 
- Forældrene betaler for meget, i forhold til hvor lidt børnene er der. Derfor havde jeg egentlig forestillet mig et større fald. Konsekvensen er, at mange af børnene går hjem og er alene om eftermiddagen, siger hun til Politiken.
 
Åbningstiden om eftermiddagen er reduceret med 27 procent i gennemsnit - eller 1 time og 8 minutter. Men forældrebetalingen er kun faldet med 13 procent i snit, når man sammenligner taksterne for januar 2015 med taksterne i januar 2014, viser en nyere undersøgelse, som analyseinstituttet Bureau 2000 har lavet for FOA. I 19 kommuner er priserne steget med omkring 100 kroner per måned.
 
Udmeldingerne er især et problem for socialt udsatte børn, vurderer Lars Søgaard Jensen, der er faglig sekretær i Bupl.
 
- De sårbare børn har allermest brug for at have et tilbud efter skoletid, hvor de kan være en del af et fællesskab og få støtte. Pædagogerne ser nogle steder, at de udmeldte børn får en nøgle om halsen, så de selv kan lukke sig ind hjemme. Men de kommer jævnlig og spørger, om de ikke må være gæster i fritidstilbuddet, siger han til Politiken.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App