Over 100 medarbejdere fik corona - nu kræver de erstatning af Danish Crown

Sidste års store coronaudbrud blandt medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Ringsted får nu et juridisk efterspil. Flere medarbejdere kræver erstatning for mén og tabt arbejdsfortjeneste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I august sidste år blev Viggo Patij smittet med corona på sin arbejdsplads, Danish Crown i Ringsted. Han lå syg i cirka seks uger og blev også indlagt på hospitalet i halvandet døgns tid, da sygdommen var på sit værste.

Over et år efter kæmper han stadig med følgerne af sygdommen. Han lider især af øget træthed, hovedpine og hukommelsestab.

- Jeg har kunne mange ting. Hovedet vil rigtig mange ting, men der er ikke power til det mere. Det er lidt trist at sige, men sådan er det, siger Viggo Patij.

Over hundrede medarbejdere på slagteriet i Ringsted blev sidste år smittet med corona.
Over hundrede medarbejdere på slagteriet i Ringsted blev sidste år smittet med corona. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Stort coronaudbrud blandt medarbejdere

Viggo Patij er langt fra den eneste medarbejder fra Danish Crowns slagteri i Ringsted, der er blevet smittet med corona. Sidste år blev over 100 medarbejdere smittet. Udbruddet blandt medarbejderne var så voldsomt, at slagteriet helt måtte lukke i knap to uger.

Jens Hansen
Læs også
Danish Crown kæmpede med hygiejnen, da coronasmitten spredte sig på slagteri
Jens Hansen
Læs også
Danish Crown kæmpede med hygiejnen, da coronasmitten spredte sig på slagteri

Efterfølgende er 108 sager fra slagteriet blevet anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er dem, der skal vurdere, om medarbejderne har ret til at få erstatning for de senfølger, de har pådraget sig.

41 af de sager er allerede blevet godkendt. De resterende 67 er endnu ikke blevet behandlet, og heriblandt finder man Viggo Patijs sag.

Kræver erstatning af Danish Crown

Viggo Patij mener dog ikke kun, at han bør have erstatning for de senfølger, han har fået. Han mener også, at Danish Crown burde betale erstatning for svie og smerte samt for tabt arbejdsfortjeneste.

For i den periode hvor Viggo Patij var sygemeldt, gik han omkring 10.000 kroner ned i løn om måneden. Det skyldes, at han er ansat på akkord og har været i stand til at tjene mere, end hvis han var ansat på timeløn.

- Jeg skal have noget, fordi jeg er blevet syg på arbejde. Det er jo ikke herhjemme, det er jo ikke i supermarkedet. Jeg har jo ikke rendt fra Herodes til Pilatus. Jeg har jo passet på, som jeg skulle. Så er det mindste, de kan da, at give os bare vores fulde løn, fastslår Viggo Patij.

Danish Crown afviser erstatningskrav

Men ifølge Danish Crown har medarbejderne ikke krav på fuld løn under sygdom:

- Det er et af de vilkår der ligger i at være ansat som slagterimedarbejder, hvor man arbejder på akkord, siger Jens Hansen, der er pressechef i Danish Crown, og fortsætter:

- Når man så bliver syg, så går man ned og får, hvad der svarer til timelønnen, og man får ikke sin akkorddækning, siger Jens Hansen.

Derfor har virksomheden ingen planer om at kompensere Viggo Patij for den lønnedgang, han oplevede.

Akkordansatte har ikke ret til fuld løn under sygdom, lyder det fra Jens Hansen, der er pressechef i Danish Crown.
Akkordansatte har ikke ret til fuld løn under sygdom, lyder det fra Jens Hansen, der er pressechef i Danish Crown. Foto: TV2 Østjylland

Ifølge slagteriarbejdernes fagforening, Fødevareforbundet NNF, har Danish Crown et erstatningsansvar over for medarbejderne. Derfor vil flere af sagerne nu få et juridisk efterspil.

- De steder, hvor vi mener, at virksomheder er skadesvolder, altså hvor man er direkte årsag til, at man er blevet smittet, eller kunne have gjort noget andet, der ligger vi sag an i forhold til erstatningsansvar. Det gør vi altid, og det gør vi så også i de her tilfælde, siger Per Hansen, der er forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Den kamp er Danish Crown klar på at tage:

- Hvis det viser sig, at vi bør betale for svie og smerte, så gør vi selvfølgelig det. Men der er tale om grænsetilfælde, som vi mener er rigtigt at få efterprøvet og få en afklaring på igennem systemet, siger Jens Hansen.  

I første omgang vil Fødevareforbundet NNF prøvekøre tre sager, og hvis de bliver vundet, vil der blive rejst flere sager. 


Nyhedsoverblik