Nye regler presser lærlinge

Nye Eu-regler kan spænde ben for unge, der er i lære som motorcykelmekanikere. Det går blandt andet ud over en lærling fra et motorcykelværksted i Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du er født med benzin i blodet, et topnøglesæt som forlængelse af dine fingre, og derfor har valgt at tage en uddannelse som motorcykelmekaniker, så står du ligesom Nikolaj Patrick Olsen i en særdeles usikker situation, når de nye kørerkort regler træder i kraft 19. januar.

- Det betyder, at jeg ikke kan få lov til at køre på de store motorcykler, som jeg laver her på værkstedet. Jeg kan ikke prøvekøre dem inden jeg giver dem til kunderne.

Nikolaj Patrick Olsens mester Per Jacobsen mener ikke, at de nye regler giver nogen mening:

- Som motorcykelmekanikerlærling skal du selv prøve det. Hvis du ikke må prøvekøre en motorcykel du har haft fingre i, så lærer du aldrig, hvordan det føles, når den fungerer rigtigt, og hvornår det ikke virker, siger Per Jacobsen.

Det er EU, der har indført strammere regler for, hvornår unge må køre på store motorcykler. Men mens EU-reglerne fortolkes lempeligt i andre lande, så har Danmark valgt en endnu strammere model.

EU stiller krav om "trappen", det vil sige, at man først skal have kørekort til små motorcykler, så til de mellem og endelig derefter kan man få til de store. EU siger også, at man skal være to år på hvert trin.

Der hvor Danmark adskiller sig fra andre lande er, at man her i landet først kan starte på nederste trin i trappen som 18-årig. I andre EU-lande kan man få det første kørekort allerede som 16-årig.

De nye danske kørekortregler betyder, at en lærling på 18 år, der følger motorcykel mekaniker uddannelsen, ikke kan prøvekøre en motorcykel, han eller hun har repareret med en motorstørrelse på mere end 125 kubikcentimeter.

På Christiansborg er politikerne blevet opmærksomme på at motorcykelmekanikernes lærlinge kommer i klemme, og Ole Hækkerup fra Socialdemokraterne lover, at man vil arbejde for at få lavet dispensationer, så alle lærlinge kan få en ordentlig uddannelse.

 


Nyhedsoverblik