¨

Nissefirma i Ringsted har stor succes

Foto: TV ØST

En lille virksomhed fra Ringsted har gjort håndlavede nisser til en salgssucces. Både herhjemme og i udlandet bliver de små væsener med røde huer revet væk.

I sit lille hus i Ringsted sidder Elin Mørkedal og laver nisser. Det har hun faktisk gjort i 49 år.

- Jeg kan godt lide det. Jeg har altid broderet, strikket og syet. Det er dejligt at skabe noget, lyder det fra den 91-årige kvinde, der arbejder for Danmarks ældste eksisterende nissefirma, Anne Beate Design, som fylder 50 næste år.

Elin Mørkedal var med næsten fra starten. Først producerede hun selv færdige nisser, nu laver hun modellerne.

- Sommetider ser jeg noget, der kan bruges eller klipper noget ud af et blad. Så tænker jeg, det er noget, der skal prøves, forklarer Mørkedal, der faktisk er del af et sandt juleeventyr.

For nisserne er populære som aldrig før, fortæller Mette Jepsen, der overtog firmaet for otte år siden. Dengang var det i krise, men nu er det vendt til overvældende succes.

Det er som om, nisserne har fået et boom. Folk har indset, at de her håndlavede nisser er noget helt specielt. Sidste år steg omsætningen med 60 procent, beretter en begejstret Mette Jepsen.

Og det er ikke kun herhjemme folk har fået smag for de håndlavede nisser. Næsten en femtedel af dem bliver solgt i Japan, og også i USA er de populære. Og Mette Jepsen håber på mere succes.

- Nu har nisserne holdt i 50 år, så hvorfor skulle det ikke blive ved, siger virksomhedsejeren.

Udover Elin Mørkedal er det 15 andre "hjemmedamer" i og omkring Ringsted, der laver nisserne. Derudover er 17 handikappede kvinder i Vietnam med til at producere dem.

03:00 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App