¨

Natasja væk fra skolen på tredje år efter HPV-vaccine

Foto: TV ØST

16-årige Natasja Brix Larsen fra Ringsted har ikke kunnet gå i skole i tre år. Efter at hun blev vaccineret mod livmoderhalskræft har hun været alvorligt syg.

I 2011 blev nu 16-årige Natasja Brix Larsen fra Ringsted vaccineret for livmoderhalskræft med HPV-vaccinen, og det har fået alvorlige følger for hende, skriver B.T. Hun gik fra at være en yderst aktiv pige, der spillede fodbold flere gange ugentligt og hver dag gik til ridning, til pludselig ikke engang at kunne passe sin skole.

Den seneste tid har medier sat fokus på vaccinens bivirkninger, hvor især meget idrætsaktive piger er blevet ramt. I Natasja Brix Larsens tilfælde begyndte bivirkningerne efter den anden af de i alt tre sprøjter. Hun fik kraftig blærebetændelse, influenzalignende symptomer, og så kom den voldsomme hovedpine, der stadig plager hende så meget, at hun forrige lørdag drattede om på parkeringspladsen foran sit hjem.

Grund til at se nærmere på sammenhæng

Hun har måttet opgive 8. klasse, 9. klasse og også at tage 9. klasse om, som hun ellers forsøgte på i en måned, men hun er for syg til skolen, fortæller hendes mor til avisen.

Det er ikke endegyldigt videnskabeligt bevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinerne og de voldsomme bivirkninger, men Jesper Mehlsen, der er overlæge og forskningschef på Frederiksberg Hospital, mener, at der er grund til at se nærmere på sammenhængen mellem vaccinen og meget aktive kvinder.

90 kvinder med bivirkninger undersøgt

Han har undersøgt 90 HPV-vaccinerede kvinder med bivirkninger. To tredjedele af dem dyrkede idræt i over 20 timer om ugen, og halvdelen af den del var på landsholdet i deres idrætsgren. Jesper Mehlsen understreger, at undersøgelsen ikke er videnskabelig, men han mener, at der bør tages forholdsregler, så man ikke HPV-vaccinerer kvinder i en periode, hvor de dyrker 20 timer sport om ugen.

Sundhedsstyrelsen mener dog ikke, at beviserne for bivirkningerne er så håndfaste, at den vil anbefale aktive piger at vente med vaccinen, til en periode hvor de træner mindre.

I januar sidste år lavede vi på TV ØST indslag med Natasja Brix Larsen. Det kan du se her:

02:38 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App