Morten fik blodprop i hjernen – modeltog blev hans redning

Genoptræningen efter en blodprop blev hurtig kedelig. Men Morten Nielsen fik en idé, som har vist sig yderst effektiv for at komme tilbage på benene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I august blev 49-årige Morten Nielsen ramt af en blodprop i hjernen. Han blev svært ramt på sin førlighed og måtte flytte på genoptræningscenter.

- Da jeg kom her, havde jeg svært ved at bruge benet, komme op at gå, og jeg havde svært ved at bruge min hånd og styre bevægelser. Og jeg rystede meget og min finmotorik, den var rigtig dårlig, fortæller Morten Nielsen i dag til TV2 ØST.

quote Det har været meget nemmere at komme op at gå og stå for det her har en interesse

Morten Nielsen

På genoptræningscenteret fandt han snart sin egen måde til at genvinde kræfterne over førligheden. Genoptræningen blev nemlig hurtig kedelig for Morten Nielsen, som derfor spurgte personalet, om han kunne få lov til at bygge lidt på en togbane i kælderen.

- To dage efter blev jeg kørt herned. Så havde personalet sat de to første plader op her, fortæller han og peger på det bord, som siden har vokset sig større med modeljernbanen.

Nemmere med en interesse

På den måde har Morten Nielsen med jernbane – og jernvilje – langsomt fundet svar på de mange spørgsmål, der hobede sig op i tiden efter blodproppen:

- Kommer jeg nogensinde op at gå igen? Hvad skal der blive af mig? Kan jeg fortsætte mit arbejde? Kan jeg få lov til at køre bil? Der er så mange ting, der kommer i spil, når man bliver ramt, fortæller Morten Nielsen og tilføjer:

- For tre uger siden, så var der fremskridt. Der begyndte jeg at komme op at stå og gå, men alt den træning, der har været forud for det, der har meget af det været her nede (ved togbanen red.).

Selv er Morten Nielsen ikke i tvivl om, hvorfor det er lykkedes ham at komme på benene igen.

- Det har været meget nemmere at komme op at gå og stå, for det her har en interesse, og man fordyber sig i tingene, siger han.

Ergoterapeut Michela Bahn føler sig ret sikker på, at Morten Nielsen har fået trænet meget mere, og derved opnået større fremskridt, ved at pleje sin interesse.
Ergoterapeut Michela Bahn føler sig ret sikker på, at Morten Nielsen har fået trænet meget mere, og derved opnået større fremskridt, ved at pleje sin interesse. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Og den opfattelse deler ergoterapeut Michela Bahn.

- Spørgsmålet er, om Morten var kommet så langt, hvis ikke han havde fundet den her passion. Det tænker jeg ikke havde været muligt, siger hun og tilføjer:

- Hvis du skal sidde med en bold, så tror jeg, man tager det meget bogstaveligt, at der står ti gange tre gentagelser, og så stopper man efter det, for det er virkelig kedeligt. Jeg tror ikke altid, Morten er stoppet efter de ti gentagelser. Jeg tror, at han mange gange har trænet over hele dagen.

Togene passerer flere små ulykker og redningssituationer på deres rejse rundt i landskabet - inspireret af Morten Nielsens liv som indsatsleder i brandvæsnet.
Togene passerer flere små ulykker og redningssituationer på deres rejse rundt i landskabet - inspireret af Morten Nielsens liv som indsatsleder i brandvæsnet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Morten Nielsen håber, at han, når genoptræningen om en månedstid er færdig, kan tage sit tog med videre og hjælpe andre med deres genoptræning:

- Det kunne være plejehjem, plejecenter eller et aflastningssted, hvor andre kunne få glæde af det, siger han.

Men lidt af banen får lov til at blive i kælderen hos Ringstedhave.

- Måske kommer der en ny, som brænder for lige præcis det og kan få en træning ud af det, siger Michela Bahn.