Mistænkt for iransk attentatforsøg skal blive i fængsel

I sagen om et påstået iransk attentatforsøg i Ringsted forlænger en dommer i Københavns Byret torsdag fængslingen af en mistænkt mand i fire uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er en begrundet mistanke om, at en 39-årig norsk statsborger med iransk baggrund skal have deltaget, da et politisk motiveret drab blev forberedt, mener dommeren.

I Ringsted skal manden have fotograferet det sted, hvor lederen af en oprørsbevægelse bor, har PET oplyst.

Han nægter sig skyldig og vil meget gerne have sin forklaring frem i offentligheden, har hans forsvarer, advokat Allan Lund Christensen, sagt.

PET's nervøsitet for den truede leder af organisationen ASMLA i Ringsted førte til, at politiet 28. september greb ind og i flere timer lukkede trafikken til og fra Sjælland. En af bilkøerne var på et tidspunkt 30 kilometer lang, oplyser Vejdirektoratet.

Blev anholdt 21. oktober

I dagene forud skal den 39-årige have nærmet sig oprørslederens hjem, hævdes det. Dette skete som led i en iransk efterretningstjenestes planlægning af likvideringen, lyder påstanden.

Manden er it-specialist og har i flere år boet i Norge. Den skæggede mand nikker ivrigt, da der i retslokalet argumenteres for åbenhed.

Under frihedsberøvelsen i fængslet frem til 6. december skal han være isoleret, har dommer Marianne Madsen bestemt. Dette spørgsmål - altså om isolation eller ej - har forsvareren indbragt for landsretten.

Ifølge israelsk presse fik PET bistand af den israelske efterretningstjeneste Mossad i forbindelse med sagen, hvor den 39-årige blev anholdt i Göteborg 21. oktober.

Først ni dage senere besluttede PET sig for at fortælle om baggrunden for den storstilede sikkerhedsoperation og om anholdelsen.

Tre mænd sigtet og løsladt

ASMLA kæmper for selvstændighed i det sydvestlige hjørne af Iran. ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.

Netop i Ahvaz blev der i slutningen af september foretaget et blodigt angreb mod en militærparade. 25 blev dræbt. Straks efter sagde regimet i Teheran, at personer i blandt andet Danmark var ansvarlige.

I Danmark optager ASMLA tv-udsendelser, og tre mænd fra miljøet i Ringsted er netop blevet sigtet af politiet for at hylde terror i deres omtale af angrebet i Ahvaz. De tre blev dog løsladt onsdag aften.

Flere steder i Europa har bevægelsens folk været under angreb. I Holland blev en ASMLA-leder skudt og dræbt i november sidste år, og det førte til udvisning af to iranske diplomater.