¨

Mistænkt for iransk attentat-plan indleder sultestrejke

Den 28. september blev Danmark lukket ned på grund af en politiaktion, der havde til formål at afværge et angreb mod eksil-iranere i Ringsted. Foto: René Lind

Danmarks forhold til Iran indgår som begrundelse for lukkethed om sag om spionage og drabsforsøg i Ringsted.

En fængslet norsk-iransk mand går i sultestrejke, meddeler hans forsvarer efter et retsmøde torsdag i Københavns Byret.

Manden mistænkes for i efteråret at have deltaget i planlægningen af et drab i Ringsted for en iransk efterretningstjeneste. Målet skulle være en eksiliraner fra bevægelsen ASMLA.

- Han er frustreret og magtesløs og føler sig ikke hørt, siger advokat Allan Lund Christensen om baggrunden for sin 39-årige klients beslutning.

Forhold til udlandet betød lukkede døre

I godt fire en halv måned har manden været varetægtsfængslet i den usædvanlige sag.

Manden sigtes for på dansk jord at have været spion for en iransk efterretningstjeneste. I forbindelse med forberedelsen af attentatet skal han blandt andet have taget fotos i Ringsted, mener PET.

Den høje og bredskuldrede mand så opgivende ud, da han med hænderne låst i et mavebælte blev ført ind i en retssal i Københavns Byret torsdag. Fem betjente var til stede. Ude på gaden stod andre politifolk med geværer.

Danmarks forhold til Iran og andre lande indgår i begrundelsen, da dommer Elisabeth Larsen igen lukker dørene i sagen. Hun nikker til de argumenter, som anklageren fremlægger.

Han er frustreret og magtesløs og føler sig ikke hørt

Allan Lund Christensen, forsvarer

- Der er fortsat risiko for, at åbne døre kan påvirke Danmarks forhold til fremmede magter, siger senioranklager Søren Harbo.

Dette gælder flere lande - og "specifikt Iran", bemærker han.

Skal fortsat være isoleret

I januar førte Danmarks ambassadør i Teheran an i en gruppe europæiske landes fælles protest på grund af flere iranske attentater og forsøg, der skal være sket i Tyskland, Belgien, Holland, Frankrig, Storbritannien og altså også Danmark.

Målene for aktionerne skal have været aktive mænd i eksiliranske grupper. ASMLA står bag terrorhandlinger, mener det iranske styre.

I retsmødet torsdag er dommeren også enig i andre af anklagerens begrundelser for lukkethed. For eksempel kan PET's og politiets efterforskning blive skadet, hvis vidner får viden om, hvad den 39-årige forklarer.

- Sagens karakter og alvor tilsiger, at den skal oplyses fuldstændigt, siger anklageren.

Den 39-årige nægter sig skyldig. Han blev anholdt 21. oktober nær Göteborg, hvor han boede med sine tre børn. 

Retsmødet munder ud i yderligere fire ugers fængsling frem til 4. april. Han skal fortsat være isoleret. Denne del af afgørelsen kærer advokat Allan Lund Christensen til landsretten.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App