Minister indkalder saudisk ambassadør om spionagesag

Efter sigtelsen af tre iranere i en spionagesag, der trækker tråde til Ringsted, har udenrigsministeren indkaldt ambassadør til en samtale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har indkaldt den saudiarabiske ambassadør Fahad Al Ruwaily til en samtale, efter at tre iranere mandag er blevet sigtet for at have spioneret i Danmark på vegne af Saudi-Arabien.

Også den iranske ambassadør er indkaldt til møde.

Det fortæller ministeren mandag, efter at der har været afholdt et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn.

quote Jeg vil gerne slå fast med syvtommersøm, at det er dybt alvorligt og komplet uacceptabelt

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister.

- Jeg vil gerne slå fast med syvtommersøm, at det er dybt alvorligt og komplet uacceptabelt. Og det er tidligere i dag gjort klart for den saudiarabiske ambassadør.

- Vores ambassadør i Riyadh (hovedstaden i Saudi-Arabien, red.) er blevet instrueret om at give den samme besked direkte over for de saudiarabiske myndigheder i utvetydige vendinger, siger Jeppe Kofod blandt andet.

Grundet sagens alvor har udenrigsministeren tidligere mandag også fortalt EU om sagen.

- Vi har tidligere i dag orienteret EU-systemet, og vil i morgen sammen med Holland rejse sagen på et officielt møde i Bruxelles.

- Vi står med en organisation, som vi i Danmark sigter for spionage og som Holland sigter for terrorrelaterede aktiviteter. Vi skal aldrig acceptere den slags på europæisk jord, siger Jeppe Kofod.

Det bliver Udenrigsministeriets fungerende direktør for udenrigspolitik, som skal deltage i mødet med ambassadøren.

Politiaktion i Ringsted mandag

Martin Bjerregaard, der er kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi, bekræfter, at politikredsen mandag har foretaget en anholdelses- og ransagningsaktion i Ringsted i samarbejde med PET.

- I forbindelse med denne aktion, er de tre mænd, som PET-chefen omtaler, blevet anholdt, men jeg kan ikke sige, hvor de er blevet anholdt eller under hvilke omstændigheder, siger Martin Bjerregaard.

Han fortæller, at det ikke er noget nyt for politikredsen at deltage i sådan en aktion, men at baggrunden for mandagens anholdelses- og ransagningsaktion er særlig.

- Anledningen plejer bare at være noget andet end lige spionage, så spionagemistankegrundlaget gør, at det er en særlig aktion. Det er ikke lige hverdag, at man laver noget i sådan en type sag, siger Martin Bjerregaard.

Han oplyser, at de tre anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Roskilde tirsdag formiddag.

ASMLA i Ringsted

ASMLA  (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) kæmper for en arabisk stat i det sydvestlige Iran. Det er en international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

quote Vi har siden ransagningerne gennemført et særdeles omfattende efterretnings- og efterforskningsarbejde i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.

Finn Borch Andersen, chef, PET.

Fredag den 28. september 2018 blev broer og færgeforbindelser i Danmark lukket ned i flere timer på grund af en mystisk menneskejagt. Og PET oplyste efterfølgende, at den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod netop den gruppe af eksil-iranere i Ringsted, der er en del af ASMLA.

Finn Borch Andersen fortæller, at sagen fra Ringsted trækker tråde til anholdelsen mandag.

De tre mænd er nemlig i forvejen sigtet for at have hyldet en terrorhandling i Iran i september 2018. Det blev de sigtet for i november 2018, og i den forbindelse blev deres bopæl og deres tv-station i Ringsted ransaget.

- Vi har siden ransagningerne gennemført et særdeles omfattende efterretnings- og efterforskningsarbejde i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det har ført til, at de tre ledende medlemmer af ASMLA i dag er blevet anholdt og sigtet for spionage. Det er PET's opfattelse, at de tre personer i perioden fra 2012 til 2018 har spioneret for en saudi-arabisk efterretningstjeneste, siger Finn Borch Andersen.