Lokalt butiksråd råber kunder og byråd op - energikrisen presser lokale brugsforeninger

Butiksrådet i Dagli'Brugsen i Jystrup beder om større opbakning, hvis butikken skal overleve. Ifølge Coop er mange Dagli'Brugser hårdt pressede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er ikke en selvfølge, at vi beholder vores butik.

- Lige nu står vi i en energikrise med skyhøje priser på el og varme. Vi har brug for alles hjælp til at komme godt i mål.

Sådan lyder beskeden i en mail adresseret til både Ringsted byråd og borgere i og omkring Jystrup.

Afsenderen er butiksrådet i Jystrup Dagli'Brugsen. De opfordrer nu lokalsamfundet til at bakke mere op om byens brugs. 

Mere end en butik

Kathrine Lundsgaard, der er medlem af butiksrådet, fortæller, at opbakningen til byens butik generelt er god, men at den skal være større, hvis butikken skal overleve. 

Budskabet til borgerne i byen er derfor:

- At de skal købe ind og opfordre andre til det. Det er købene, der tæller, siger hun. 

Og til byrådet i Ringsted Kommune:

- De kan se på deres indkøbsaftaler, og lederne i de kommunale institutioner i Jystrup kan opfordre medarbejderne til at købe ind i brugsen hver gang, det kan lade sig gøre.

Kathrine Lundsgaard er medlem af butiksrådet i Dagli'Brugsen i Jystrup, som kæmper for overlevelse.
Kathrine Lundsgaard er medlem af butiksrådet i Dagli'Brugsen i Jystrup, som kæmper for overlevelse. Foto: Privatfoto

I brevet til borgerne og byrådet understreger butiksrådet også, at brugsen i Jystrup spiller en større rolle i lokalsamfundet, end alle måske lige er opmærksom på.

- Når man støtter brugsen, så er det mere end en støtte til en helt almindelig butik. Så støtter man, at der fortsat er liv byen. Det er også derfor, vi inddrager politikere og ledere, for vi tænker, at de også har et ansvar, siger Kathrine Lundsgaard.

Bliver holdt oppe af anden brugs

Dagli'Brugsen i Jystrup fusionerede med Superbrugsen i Hvalsø for to år siden. Ifølge Kathrine Lundsgaard er det årsag til, at butikken i Jystrup fortsat er i live.

- Det er Hvalsø brugsforening, der lige nu trækker os op. Uden dem var vi lukket, fortæller hun. 

Kathrine Lundsgaard kan ikke sige, hvor længe butikken har igen, hvis tingene fortsætter som nu. 

- Det kommer an på, hvor Hvalsø brugsforenings smertegrænse er. De poster kapital i os nu, så det er svært at sige. Vi er ikke der endnu, hvor vi er lukningstruet. Men der kommer vi til, hvis ikke der sker forandringer. Det er så småt ved at ske, fordi vi har en dygtig uddeler, men det skal op i tempo, og det kræver, at der kommer endnu større opbakning, siger hun.  

Fra moderbutikken i Hvalsø lyder det også, at situationen er kritisk, og at man skal tage butiksrådets opfordring alvorligt, hvis man fortsat vil have en handlemulighed i byen.

- Hvis man gerne vil have en lokal butik i sin by, så skal man jo også bruge den. Især nu. De små butikker har det generelt svært, og inflationen og energikrisen har ikke ligefrem hjulpet, siger Kim Kanstrup, der er direktør i Superbrugsen i Hvalsø.

Pressede af energikrisen 

Dagli'Brugsen i Jystrup er ikke den eneste butik, der kæmper for at få økonomien til at løbe rundt. 

I maj kunne TV2 ØST fortælle, at den tidligere så succesfulde købmand i Errindlev var lukningstruet

Og i september fortalte vi om, hvordan de stigende elpriser var ved at lukke Næsby Strands købmand

Hos Coop, som Dagli'Brugsen-kæden hører under, lyder det også, at udfordringen gælder for flere brugsforeninger landet over. 

- Vores Dagli’Brugser er pressede på deres indtjening lige nu, og det skyldes jo ikke mindst den store stigning i elregninger og energiregninger, som de får lige som alle andre. Det er butikker, der har et relativt lille overskud, og der er så lidt at stå imod med, og nu er regningerne vokset så meget, så der er mange af dem, der er under pres og på sigt er lukningstruet, siger Coops informationsdirektør, Jens Juel Nielsen.  

En rettidig appel

Brugsforeningerne er selvstændige og har selv ansvar for, at økonomien løber rundt. 

Men som hovedorganisation forsøger Coop at hjælpe butikkerne med såkaldte energisparende programmer, så de kan mindske  el- og energiregningerne. 

Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, fortæller, at energikrisen har ramt landets Dagli'Brugser hårdt.
Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, fortæller, at energikrisen har ramt landets Dagli'Brugser hårdt. Foto: Coop Danmark

Og så bakker direktionen op om de lokale tiltag som for eksempel det i Jystrup. 

- Det er den rigtige appel at komme med, så der kommer maksimal opbakning fra lokalområderne til butikkerne, siger Jens Juel Nielsen og fortsætter:

- Det er rigtig godt at sige det i god tid. Når en selvstændig brugsforening lukker, oplever vi tit, at kunderne siger, det er forfærdeligt og spørger, hvorfor man ikke har sagt det før. Så det er en god idé at være ude rettidigt og sige, hvordan situationen er, og så er det jo op til kunderne, hvordan de reagerer. 

Åbner ikke igen

Informationschefen påpeger ligesom Kathrine Lundsgaard, at Dagli'Brugsen er mere for lokalsamfundene end blot en indkøbsmulighed.

- Dagli’Brugsen er en livsnerve i lokalsamfundet, fordi det ofte er den sidste butik, der er tilbage i byen. Det er der, man mødes, det er der, man henter sin medicin, det er der folk, som ikke er særligt mobile, kan købe deres daglige fornødenheder. Når den sidste butik lukker, visner byen, siger han. 

Hvis først en brugs lukker, er der ifølge informationsdirektøren ikke ret stor sandsynlighed for, at den kommer igen. 

- Der er meget få eksempler på, at der kommer nogle andre og overtager og driver den videre. Når først den har givet underskud i så stort omfang, at den må lukke, så er det ikke særligt attraktivt for andre at overtage den. Derfor sker det meget sjældent, at der kommer liv i en lukket butik igen, siger Jens Juel Nielsen. 

Vil ikke støtte med skattekroner

Opfordringen fra Jystrup går både til borgerne, men også byrådet i Ringsted. Butiksrådet mener, at kommunen burde se på indkøbspolitikken, og om flere af kommunens indkøb kunne lægges i lokale brugsforeninger. 

Læs også
Priserne stiger med højeste hastighed i 40 år
Læs også
Priserne stiger med højeste hastighed i 40 år

Men Johnny Brown Lundberg Dahlgaard (V), der er medlem af byrådet og formand for kommunens arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, bakker ikke umiddelbart op om den idé.

- Jeg har sympati for, hvad de mener med det. Men jeg tror også, vi må forholde os til, at kommunens skatteydere har en forventning om, at vi forvalter skattekronerne bedst muligt. Det betyder også, at når kommunen skal købe varer og ydelser, at vi prøver at gøre det bedst og billigst. Så jeg ser ikke for mig, at vi kan sige, at vi begynder at lægge vores indkøb i bestemte brugsforeninger, siger han. 

Men hvorfor ikke aftale med for eksempel skoler og daginstitutioner, at de handler i deres lokale butik?

- Vi skal indkøbe bedst og billigst, så vi får mest muligt for de skattekroner, vi har, så jeg tror ikke, vi kan tillade os at forpligte os på at købe de steder, hvis ikke det er det rigtige sted prismæssigt, siger Johnny Brown Lundberg Dahlgaard og tilføjer:

- Det bedste man kan gøre, hvis man gerne vil beholde sin brugs, er, at man som privatperson handler der. Ikke kun, når man har glemt noget inde i Ringsted, men at man laver hele indkøbet der. 





Nyhedsoverblik