Løb rundt med spande i regnvejr – nu har 850 år gammel kirke fået nyt tag

Et stort arbejde på toppen af Sct. Bendts Kirke i Ringsted med et 500 kvadratmeter stort, nyt kobbertag er fuldendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de sidste otte måneder har håndværkere arbejdet på tårnet af Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Det gamle kobbertag var udtjent, og derfor er i alt 500 kvadratmeter kobber nu blevet skiftet ud ledsaget af omkring 8.000 kobbersøm til at holde det hele på plads.

- Så snart det var regnvejr, så kom der vand ind. Vi kunne redde meget ved at have spande stående – men det var ikke holdbart i længden. Så der skulle ske noget, siger Else Erikstrup, der er formand for menighedsrådet i Ringsted Sogn.

- Nu er det tæt og flot. Det ser rigtig fint ud.

I otte måneder har håndværkere arbejdet på at udskifte taget på kirketårnet. Arbejdet er foregået fra et stort stillads hele vejen op til spirets øverste top.
I otte måneder har håndværkere arbejdet på at udskifte taget på kirketårnet. Arbejdet er foregået fra et stort stillads hele vejen op til spirets øverste top. Foto: Henrik Larsen

Kirken fik sidst nyt tag i 1949. Dengang var det Julius Jacobsen fra Odense, der udførte den dengang 48.000 kroner dyre entreprise – vel at mærke for taget på hele kirken – svarende til lige godt en million kroner i dag.

Denne gang har det kostet syv millioner kroner for nyt tag alene til tårnet.

Else Erikstrup, formand for menighedsrådet i Ringsted Sogn, viser det nyudførte arbejde på kirkens tag frem på indersiden af den 850 år gamle kirke, der sidst fik nyt tag i 1949. Hun fortæller, hvordan kirkens personale før måtte sætte spande op, for at holde kirken tør.
Else Erikstrup, formand for menighedsrådet i Ringsted Sogn, viser det nyudførte arbejde på kirkens tag frem på indersiden af den 850 år gamle kirke, der sidst fik nyt tag i 1949. Hun fortæller, hvordan kirkens personale før måtte sætte spande op, for at holde kirken tør. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Arbejdet med at anlægge det nye tag på tårnet begyndte i juli 2020, og for nyligt kunne håndværkerne fra Erik Nielsen VVS i Hillerød så slå det sidste slag på kirkens spir.

Gravkirke for kongerne

Tilbage står således kun for borgerne i Ringsted at skulle vænne sig til det nye kirkespir.

Kobber oxiderer som bekendt med tiden. Det nye tag står derfor i brune nuancer i skærende kontrast til det karakteristiske grønne tag, som kirken har været kendt for i de sidste mange år.

- Man er lidt vant til det grønne (tag, red.), men det er pænt, siger Eva Jensen fra Ringsted.

Eva Jensen fra Ringsted skal som så mange andre borgere i byen lige vænne sig til kirkespirets nye farver.
Eva Jensen fra Ringsted skal som så mange andre borgere i byen lige vænne sig til kirkespirets nye farver. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Sct. Bendts Kirke er fra 1170 og er særlig kendt for kongegravene med Konge Knud Lavards grav som den ældste. Hans grav blev efterfulgt af sønnen, Valdemar den Store, der i øvrigt er ophavsmanden kirken.

- Sct. Bendts Kirke i Ringsted er kendt, fordi det er den første kirke, som officielt af kongen er udråbt som gravkirke for kongeslægten, fortæller kirketjener Per Hansen.

Bygget på italiensk

Den sidste konge, der blev begravet i Ringsted, er Kong Erik Menved i 1319.

Og at det skulle være en særlig kirke, kommer også til udtryk i kongens valg af sagkyndig ekspertise til byggeriet, der blev påbegyndt i 1161.

Kirketjener i Sankt Bendts Kirke, Per Hansen, viser kongegravene frem. De fleste er begravet under gulvet, imens en enkelt, kong Erik Plovpenning, er muret ind i en søjle.
Kirketjener i Sankt Bendts Kirke, Per Hansen, viser kongegravene frem. De fleste er begravet under gulvet, imens en enkelt, kong Erik Plovpenning, er muret ind i en søjle. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Dem, der har rejst i Italien, de ved – at der har man kunnet bygge katedraler og kirke, der bare vil noget – så det er den ekspertise, man trak til Ringsted by, og som blev anvendt her, siger Else Erikstrup og tilføjer:

- Det er fascinerende at tænke på, at her er gået en masse håndværkere med fremmedsprog og bygget kirken.

Sct. Bendts Kirke besøges hvert år af 5.000-10.000 turister. Ture i tårnet kræver dog en særlig rundvisning.


Nyhedsoverblik