Lange ventetider på køreprøver: - I går sendte jeg elever til Hirtshals

Lange ventetider skaber frustration hos kørelærerne. Henrik Skyum bruger dagligt op til fem timer på at tale med sure elever og forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man skal være hurtig på tasterne som kørelærer, hvis man gerne vil have en prøve til sine elever. For de hænger bestemt ikke på træerne.

Den 1. oktober overtog færdselsstyrelsen ansvaret for kørekort, og det gav forhåbninger om, at der var forbedringer på vej.

Men det er fortsat nærmest umuligt at få tid til en køre- og teoriprøve her i vores område. Og de lange ventetider på prøver skaber frustration hos kørelærere, der dagligt bruger meget af arbejdstiden på at søge efter prøver i systemet.

- Den søger… Ingen prøver fundet, konstaterer kørelærer Henrik Skyum.

Henrik Skyum er medejer af køreskolen Skyum og Andersen i Ringsted. Han oplever dagligt konsekvenserne af mangel på prøver.

quote Nu har vi været hele Sjælland rundt, og der er ingen køreprøver at finde

Henrik Skyum, medejer af køreskolen Skyum og Andersen, Ringsted

Kørelæreren prøver igen. Denne gang forsøger han at finde en køreprøve længere væk fra sin køreskole i Ringsted. Resultatet er det samme.

- Der blev ikke fundet nogle ledige prøvetider. Og det er altså alle de tider, jeg ville kunne få. Jeg har ikke søgt på noget specielt. Nu har vi været hele Sjælland rundt, og der er ingen køreprøver at finde, siger Henrik Skyum.

Imens Henrik Skyum søger videre efter en prøve, denne gang på den anden side af Storebælt, er der en desperat elev, der ringer for at høre, hvorfor hun stadig ikke har fået en prøve. Det er efterhånden blevet en del af hverdagen.

- Alle kørelærerne bliver ringet op time efter time. Jeg bruger tre til fem timer hver eneste dag på at tale med elever eller forældre, der ikke kan forstå, hvorfor de ikke har fået en prøve endnu forklarer Henrik Skyum.

Utilfredse elever og forældre

Der har været mangel på køreprøver i lang tid. Men selvom Færdselsstyrelsen overtog ansvaret for kørekort fra politiet den 1. oktober, er problemerne der stadig. Og det skaber stor frustration.

- Det er et kæmpestort problem. Dels fordi vi jo har elever, som mangler prøver, og dels fordi vi bruger så meget tid på at forsøge at finde prøverne til dem, siger Henrik Skyum.

Manglen på teoriprøver og køreprøver er i den grad også noget, der fylder hos Dansk Kørelærer-Unions formand fra Kalundborg. Selvom han mener, problemet med teoriprøverne er blevet en smule bedre, er der stadig lang vej endnu.

- Det er et stort problem at finde teoriprøver lige nu og her. Det håber vi bliver bedre i fremtiden, men det er et endnu større problem at finde praktiske prøver, forklarer Bent Grue, der er formand for Dansk Kørelæreunion.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Dansk Kørelærer-Union Bent Grue anderkender også problemet
Formand for Dansk Kørelærer-Union Bent Grue anderkender også problemet Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Må sende elever til Jylland

Ventetiden på prøverne frustrerer ikke kun kørelærerne. Også eleverne venter utålmodigt, imens kørekortet bliver dyrere og dyrere, fordi de stadig skal have køretimer, mens de venter. Nogle bliver endda så desperate, at de tager turen hele vejen til Jylland for at få en prøve.

- I går sendte jeg to til Hirtshals. Det var de eneste teoriprøver at få i hele Danmark. Man kan jo ikke komme længere væk, fortæller Henrik Skyum og fortsætter:

- Og man kan ikke aflyse dem, så hvis eleverne ikke dukker op, mister de pengene. Så man skal være helt sikker på, man kan sætte en dag af til at tage til Nordjylland, siger Henrik Skyum.

Færdselsstyrelsen erkender da også problemet, og forklarer det med, at der er en større efterspørgsel efter prøver end styrelsen kan imødekomme.

Læs også
Nu bliver køreprøven markant dyrere – til gengæld loves ventetid barberet ned
Læs også
Nu bliver køreprøven markant dyrere – til gengæld loves ventetid barberet ned


- Der var allerede før vores overtagelse af området en mangel på køreprøver og problemer med ventetid. De problemer blev yderligere forværret af corona-pandemien. Det har givet et ekstra pres på systemet og skabt gener for kørelærerne og kørekorteleverne. Derfor har det vores fulde fokus at få løst problemerne, fortæller vicedirektør på kørekortområdet, Brian Paust Nielsen.

Dansk Kørelærer-Unions formand Bent Grue håber da også, at det bliver bedre i den nærmeste fremtid.

- Det er dejligt vi kan se en fremtid, og i løbet af de næste par måneder bliver der lagt 60.000 teoriprøver ud, det er rigtig godt. Så skal vi bare lige vide, hvornår de kommer, siger Bent Grue.

Manglen på information frustrerer

Noget af det, der frustrerer kørelærer Henrik Skyum mest, er den manglende kommunikation fra Færdselsstyrelsens side.

Henrik modtager ofte sure beskeder og dårlige anmeldelser af køreskolen fra både elever og forældre, der mener, at køreskolen ikke gør deres arbejde ordentligt.

Kørelæreren kan sagtens forstå frustrationen hos eleverne, men han understreger, at de som køreskole ikke kan gøre noget ved problemet. Bolden ligger på Færdselsstyrelsens banehalvdel.

quote Vi bliver synderen, fordi folk tror det er os, der ikke gør vores job ordentligt

Henrik Skyum, medejer af Skyum og Andersen køreskole i Ringsted

- Vi bliver synderen, fordi folk tror, det er os, der ikke gør vores job ordentligt. Vi bliver svinet til på for eksempel Facebook. Så jeg synes godt, at Færdselsstyrelsen kunne være bedre til at melde ud, at det er hos dem puklen ligger, siger Henrik Skyum.

Formanden for Dansk Kørelærer-Union Bent Grue mener også, at kommunikationen fra Færdselsstyrelsen skal forbedres.

- Et af problemerne er den manglende kommunikation fra Færdselsstyrelsens side om, hvornår prøverne bliver frigivet. Mange kørelærere bruger rigtig meget tid på at sidde foran computeren og søge efter prøvetider, siger Bent Grue.

Læs også
Lange ventetider på køreprøver: - Situationen bliver mere og mere kaotisk
Læs også
Lange ventetider på køreprøver: - Situationen bliver mere og mere kaotisk

Færdselsstyrelsen fortæller, at de i øjeblikket arbejder på nye initiativer, der skal lette arbejdsbyrden for kørerlærerne.

- I sidste uge lancerede vi en ny notifikationsservice til alle landets kørelærere, hvor de kan tilmelde sig et område og modtage driftsinformationer om køreprøveafviklingen. Derudover fortæller vi løbende på vores hjemmeside om, hvordan det går med prøveafviklingen, forklarer vicedirektør på kørekortområdet, Brian Paust Nielsen.

Henrik Skyum oplever dog stadig problemer med kommunikationen.

- Vi fik at vide, at der ville komme nye prøver klokken 17 i dag, så det havde vi selvfølgelig forberedt os på. Så får vi lige pludselig at vide i dag, at det er blevet rykket til klokken 18. Det er jo et problem, for nu har alle kørerlærerne jo planlagt deres køretider efter at skulle sidde klar foran computeren klokken 17, forklarer Henrik Skyum.

Forventer væsentlige forbedringer om et til to år

Ifølge Færdselsstyrelsen bliver prøveudbuddet nu øget, og på længere sigt bliver området digitaliseret. Det håber de på kan afhjælpe problemet. 

Derudover fortæller styrelsen, at de er i løbende dialog med kørelærerne om, hvordan problemerne kan løses.

- Vi afholder i øjeblikket flere køreprøver, end der kommer nye elever til hver uge, og vi arbejder løbende på at øge prøveudbuddet yderligere med en række tiltag, såsom ansættelse af timelønnede prøvesagkyndige, så ventetiderne hurtigst muligt kommer ned, siger vicedirektør på kørekortområdet, Brian Paust Nielsen

Styrelsen forventer dog at problemerne først endeligt er løst om op mod 2 år.