Landsretten finder iraner skyldig i sag om attentatplan

Norsk-iraner var med til at planlægge attentatforsøg på eksiliraner med tilknytning til separatistbevægelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et nævningeting i Østre Landsret har ligesom byretten fundet en 40-årig norsk-iransk mand skyldig i ulovlig efterretningsvirksomhed og medvirken til drabsforsøg på en 50-årig eksiliraner i Ringsted i 2018.

Østre Landsret har torsdag formiddag taget stilling til skyldsspørgsmålet i nævningesagen, og den endelige dom ventes senere på dagen torsdag.

Landsretten lægger vægt på de samme ting som byretten, lyder det fra retsformanden.

- Der er lagt til grund, at den iranske efterretningstjeneste ville dræbe manden. Den anmodede skyldige om at tage til Ringsted og blandt andet tage fotos, og han videresendte og udleverede billederne.

- Det planlagte drab var nært forestående og tiltalte var klar over det. Vi er nået til samme udfald som byretten, siger retsformanden.

Opholdt sig i Ringsted

Den 40-årige blev i juni sidste år idømt syv års fængsel ved byretten, hvilket han altså ankede.

Han er fundet skyldig i at have hjulpet den iranske efterretningstjeneste med at indsamle oplysninger. Det var oplysninger, som skulle bruges til at begå et attentat på den 50-årige iranske flygtning, der i iranske øjne har status af en terrorist.

Læs også
Da Ringsted blev centrum for landets største politiaktion
Læs også
Da Ringsted blev centrum for landets største politiaktion

Anklager Mads Kruse argumenterer inden strafudmålingen for, at manden bør straffes med otte års fængsel. Drabsforsøg straffes sædvanligvis med seks års fængsel, men denne sag er endnu mere alvorlig, siger han. Den skal også sætte et eksempel.

- Straffen til gerningsmanden skal være hård – hold jer væk, løs jeres konflikter andre steder, siger han.

Mandens advokat, Thomas Brædder, mener, at han skal have "to års rabat".

En straf på fire år ville være passende - maksimalt fem, siger han. Manden har medvirket til planlægningen, men han har ikke forsøgt at dræbe nogen, lyder det.

Det var en bopæl i Ringsted, hvor den iranske flygtning blandt andet opholdt sig, der dannede ramme for flere episoder i sagen.

Blandt andet tog norsk-iraneren billeder, som illustrerede adgangsforholdene på stedet. Han optog også video af den 50-åriges kone. De oplysninger blev videregivet til en person - via internettet - som efter alt at dømme var officer i en iransk efterretningstjeneste, har retten vurderet.

Læs også
Tre mænd nægter anklager om terror og spionage i Ringsted – retssag ventes at begynde torsdag
Læs også
Tre mænd nægter anklager om terror og spionage i Ringsted – retssag ventes at begynde torsdag

Tre tiltalte mænd drev tv-station

Den iranske mand, der var målet for den tiltaltes attentatplan, sidder selv fængslet i en anden sag omhandlende spionage og terrorstøtte, der på sin vis har forbindelse til denne.

Her er han sammen med to andre mænd tiltalt for at have bistået en saudiarabisk efterretningstjeneste med at virke på dansk grund med henblik på at indsamle oplysninger om iranske militærforhold.

På adressen i Ringsted var de tre, som er medlemmer af foreningen Ahwazna Fonden, i gang med at drive en tv-station. Den blev i 2020 lukket af Radio- og tv-nævnet, fordi den propaganderede for terror.

Ahwazna Fonden knytter sig til ASMLA, som kæmper for løsrivelse af et område omkring byen Ahvaz i Iran. ASMLA anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Sagen begyndte i sidste uge.

HVEM ER ASMLA?

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.

  • Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.

  • Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.

  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.

  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.

  • Den dansk-iranske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.

  • 22. september angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt og 70 såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.

  • Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.

  • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

  • 30. september løfter PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

  • I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

  • Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.

Kilder: PET, Ritzau og DR


Nyhedsoverblik