Kunder kommer købmanden til undsætning

Dagli’brugsen i den lille by Jystrup har brug for at låne penge til at renovere butikken. Pengene kommer dog ikke fra banken - de kommer fra kunderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad gør man i et lille lokalsamfund, når de butikker, der holder hjulene i gang, står og mangler penge?

Det har Dagli’Brugsen i Jystrup fundet opskriften på. I stedet for at låne penge af banken, er det nemlig kunderne, der spæder til med de sidste kroner.  

Høj rente på kundetilfredshed

Den lokale brugs er gået i gang med en større renovering, der kommer til at koste i alt 1,3 millioner kroner.

Nu er det vores projekt. Det er ikke bare brugsuddelerens projekt, eller butikkens projekt. Det er byens, siger Kim Bonde

Den første million var sparet sammen, men de sidste 300.000 kroner bidrager kunderne med.  

- Alle kunder får seks procent i rente om året, og det bliver regnet ud til et fast beløb hver måned, så de i løbet af fem år er tilbage på ens konto, forklarer Jan Vium, bestyrelsesmedlem i brugsforeningen.

Brugsforeningen kunne egentlig have fået et lån i banken til en billigere rente, men på den her måde, får kunderne et helt andet tilhørsforhold til butikken.

- Du forpligter dig på en eller anden måde overfor brugsen, fordi du nu selv har noget i klemme. Så er man måske lidt mere tilbøjelig til at gå ud og lægge handlen i brugsen, siger Kim Bonde, der selv er en af de kunder, der har lånt penge til Dagli’Brugsen.

Fra Crowdfunding til Crowdlending

Metoden hedder Crowdlending og udspringer af ideen om Crowdfunding.

I stedet for at kunderne donerer pengene og aldrig ser dem igen, får de dem dog tilbage inden for fem år – endda med et højere udbytte.

I starten var der en grænse på 5.000 kroner pr. indlån, men det har bestyrelsen i brugsforeningen nu valgt at droppe igen.

Kunderne kan selv vælge, hvor meget de vil låne til den lokale brugs, og der er kommet indlån på alt fra mellem 1.000 og 20.000 kroner.

Lokalt projekt

Det er med til at samle byen, når kunderne selv involverer sig økonomisk i brugsen.

- Nu er det vores projekt. Det er ikke bare brugsuddelerens projekt, eller butikkens projekt. Det er byens, siger Kim Bonde.

Og brugsforeningen har faktisk forsøgt at gøre hele projektet så lokalt forankret som muligt. Derfor er det også kun lokale håndværkere, der ombygger Dagli’Brugsen.   


Nyhedsoverblik