Krydser fingre for festival: - Der bliver fuldstændig udsolgt på ingen tid

Fredag besluttede man at lempe forsamlingsforbuddet. Det giver håb for regionens festuger, markeder og festivaler - selvom deres fremtid endnu er uklar.

Det er snart to år siden, at Lystanlægget i Ringsted var fyldt med festglade folk, fadøl og friske toner fra scenerne på Ringsted Festival.

Sidste år måtte Ringsted Festival nemlig ligesom en lang række andre store arrangementer kaste håndklædet i ringen på grund af coronasituationen. Men nu er der måske håb forude for festivalerne, festuger og de mange andre store arrangementer.

quote Folk savner det simpelthen

Anders Sørensen, Ringsted Festival

- Jeg håber da selvfølgelig, at vi får en festival til sommer, hvor vi kan lave fest og farver igen. Folk savner det simpelthen, og vi kan jo se på vores billetsalg, at alle håber, at vi får en festival, siger direktør Anders Sørensen.

Normalt er Lystanlægget i Ringsted fuld af musik, fest og fadøl hver sommer. Endnu ved arrangørerne dog ikke, om det kan lade sig gøre i år.
Normalt er Lystanlægget i Ringsted fuld af musik, fest og fadøl hver sommer. Endnu ved arrangørerne dog ikke, om det kan lade sig gøre i år. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

At direktøren er håbefuld skyldes ikke mindst en aftale, der blev indgået natten til fredag. Her aftalte et politisk flertal nemlig at udfase det såkaldte "lille forsamlingsforbud" i løbet af de næste to måneder. 

Det betyder, at forsamlingsloftet den 6. maj hæves til 25 personer indendørs og 75 personer udendørs. I maj hæves det endnu en gang, og den 11. juni bliver forsamlingsloftet indendørs sat op til 100, mens det udendørs helt afskaffes. Arrangementer som Ringsted Festival, Vig Festival, Vordingborg Festuge og Haslev Festdage kan dog ikke ånde lettet op endnu.

Direktør Anders Sørensen håber at kunne holde festival - men det bliver ikke for enhver pris. Mundbind og afstandskrav vil nemlig ødelægge festivalstemningen, mener han.
Direktør Anders Sørensen håber at kunne holde festival - men det bliver ikke for enhver pris. Mundbind og afstandskrav vil nemlig ødelægge festivalstemningen, mener han. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST
ArrangementStatus
Vig FestivalHåber at gennemføre 8. - 10. juli
Ringsted FestivalHåber at gennemføre 5. - 7. august
Sørby MarkedHåber at gennemføre 4.- 6. juni
Døllefjelde Musse-MarkedFlyttet til 2. - 5. september
Børn & Dyr på BregentvedAflyst
Roskilde DyrskueHåber at gennemføre 4.- 6. juni
Roskilde FestivalHåber at gennemføre 26. juni - 3. juli
Store HestedagHåber at gennemføre 4.- 5. september
Vordingborg FestugeHåber at gennemføre
Slagelse FestugeHåber at gennemføre 26. juni - 3. juli
Fransk Forår i PræstøAflyst
Tirsdagsmarkederne i StegeHåber at gennemføre

Ingen afklaring på det "store forsamlingsforbud"

På trods af lempelsen på det almindelige forsamlingsforbud ved festivalerne endnu ikke, om de er købt eller solgt. Store arrangementer som festivaler ligger nemlig under en anden bekendtgørelse - det såkaldte "store forsamlingsforbud" - og for dem er der fortsat ingen endelig afklaring.

- Vi ved ikke noget som helst. Men vi har jo et håb, der bliver styrket af, at det normale forsamlingsforbud bliver udfaset, siger Anders Sørensen, der satser på en afklaring i den kommende uge.

quote Vi skal ikke gå med mundbind inde på pladsen og holde afstand og spritte af. Det går ikke.

Anders Sørensen, Ringsted Festival

Selvom du gerne må inviterede 120 gæster til din private havefest fra 11. juni, er det derfor ikke sikkert, om store arrangementer som festivaler, byfester og festuger kan afholdes. Arrangørerne ved dermed heller ikke, hvilke vilkår de eventuelt vil skulle holde deres arrangement under.

- Hvis ikke vi kan lave festivalen, som vi plejer, så laver vi den ikke. Vi skal ikke gå med mundbind inde på pladsen og holde afstand og spritte af. Det går ikke. Det er ikke meningen med at lave en festival.

Dværgvædderen Ninus må vente et år endnu på at komme til børnedyrskue Børn & Dyr på Bregentved ved Haslev.
Dværgvædderen Ninus må vente et år endnu på at komme til børnedyrskue Børn & Dyr på Bregentved ved Haslev. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Børnedyrskue er aflyst

De nye regler for forsamlingsloftet har også betydning for dværgvædderkaninen Ninus. Sammen med dens ejer skulle den nemlig have været til dyrskuet Børn & Dyr på Bregentved ved Haslev - men her har arrangørerne allerede nu valgt at aflyse.

- Når ikke vi kender til restriktionerne, forsamlingsloftet eller noget som helst, var der svært for os at planlægge noget. Derfor tog vi den beslutning, forklarer formand Dorte Pihl. 

Det har været umuligt at planlægge dyrskuet Bør & Dyr i år. Derfor er det allerede nu aflyst, forklarer formand Dorthe Pihl.
Det har været umuligt at planlægge dyrskuet Bør & Dyr i år. Derfor er det allerede nu aflyst, forklarer formand Dorthe Pihl. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Derfor har de i stedet kastet sig over planlægningen af næste års børnedyrskue.

- Vi har allerede ting på tegnebrættet til næste år. Vi er en flok travheste, der står i stalden og tripper, for vi vil gerne, forklarer hun.

Hos Ringsted Festival tripper man også - og er der godt nyt snart, lover de også en festival i år.

- Hvis vi får at vide i den kommende uge, at vi må lave festival, så tror jeg, der bliver fuldstændig udsolgt på ingen tid. Der ikke mange billetter tilbage, siger Anders Sørensen.

Mønboere holder fast

Samme optimisme finder man hos handelsstandsforeningen i Stege på Møn. Her står man hvert år bag de populære tirsdagsmarkeder, som sommeren igennem trækker tusindvis af gæster til Møn og til tider skaber kilometerlange køer.

- Vi satser stærkt på, at det bliver til noget og arbejder med planlægningen allerede nu. Skulle der blive noget med restriktioner igen, så må vi tage hensyn til det og arbejde ud fra det, siger handelsstandsforeningens formand, Tina Olsen, der ikke vil skjule sin optimisme:

- Det bliver en fantastisk sommer i Stege og på Møn, siger hun.

Sidste år blev tirsdagsmarkedet gennemført på lidt anden vis end normalt. Se hvordan i videoen her: