Kritisabel pris for en medarbejders liv

Danmark har langt lavere bøder for dødsulykker på arbejdspladsen end flere af vores nabolande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da 24-årige Christian Mogensen for halvandet år siden omkom i en arbejdsulykke på en betonfabrik var det et uvurderligt tab for familien.

- De menneskelige konsekvenser er jo store. Der er stadig op og nedture, og det vil der være i mange år, fortæller hans far, Leif Mogensen fra Vigersted.

Familien måtte også bøde økonomisk. 44.000 kroner bare for begravelsen. Betonvirksomheden IBF erkendte sit ansvar i ulykken, og her i foråret fik den en bøde. 25.000 kroner. Familien var overrasket:

- Jeg synes, det var en lav bøde. 25.000 kroner for et menneskeliv, lyder det fra Leif Mogensen.

Men faktisk er det siden 1996 kun sket ni gange, at en dansk virksomhed har fået en bøde højere end 100.000 kroner for en dødsulykke. Den højste har været på 300.000. Det skriver JyllandsPosten i dag.
Landbrug og byggeri er hårdest ramt, og hos deres fagforening 3F undrer bødernes størrelse.

- Det ha hvert fald slet ingen forebyggende effekt, og så er det en hån mod dem, der mister en pårørende, lyder det fra Henrik Hansen, som er arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

I Sverige kommer samme type bøder op i millionklassen, og til sammenligning har svenskerne kun halvt så mange dødsulykker.

- Vi burde måske lære lidt af Sverige, lyder det fra Henrik Hansen.

At bøder er med til at forebygge, tvivler man dog på hos Dansk Industri.

- Vi tror ikke på, at der er nogen, der kalkulerer i sikkerhed i forhold til risikoen for en dødsulykke og derved risikoen for en bøde, fortæller Anders Just Pedersen, som er fagleder for Arbejdsmiljø i Dansk Industri.

Så sent som i januar blev de danske bødesatser faktisk sat op. Men set i lyset af det tab, som for eksempel familien Mogensen har stået over for, er summerne stadig alt for små, mener Socialdemokratiet.

- Derfor vil vi nu tage kontakt til beskæftigelsesministeren og justitsministeren for at se, om vi ikke kan få sat bøderne op, lyder udmeldingen i dag fra Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen.

Christian Mogensen kommer ikke tilbage. Men måske en højere straf for ulykker, som den tog ham herfra, kan gøre en forskel fremover.

- Hvis en højere straf kan betyde, at lignende uheld kan blive forhindret fremover, så er det måske noget værd, mener hans far.