Krisecenter vil markere 40 års jubilæum med udstilling

I Ringsted ligger landets ældste krisecenter for voldsudsatte kvinder. Nu skal den lokale historie på museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er fyrre år siden at Kvindebevægelsen i Ringsted indviede de rammer, som senere skulle blive til Danmarks ældste krisecenter for kvinder og børn.

Det vil stedet nu markere med en udstilling, som skal fortælle historien om krisecentret.

- Det bliver en udstilling, som skal give et indblik i, hvorfor kvinder opsøger krisecentre, hvad er baggrunden og så selvfølgelig også en indsigt i Ringsted Krisecenters egen historie, som jo er bevægende og stærk, fortæller museumsformidler Sarah Smed.

quote Det handlede om at have et sted, hvor vi kunne samles. Også som et tilbud til de kvinder, som ikke havde andre kvinder at tale med

Malene Elrond, Ringsted

Det er hende, forstander Kirsten Hejnfelt og en af de kvinder, der var med helt fra begyndelsen, som nu er i gang med at finde frem fra arkiverne.

I den forbindelse søger de også kvinder og børn, som engang har boet på Ringsted Krisecenter, og som kunne tænke sig at dele deres historie.

- Hvad har det betydet for dem? Det kunne vi da godt tænke os at høre og på den måde få sådan nogle stemmer med, siger forstander Kirsten Hejnfelt. 

Artiklen fortsætter under billederne...

Det er disse tre damer, Sarah Smed, Kirsten Hejnfelt og Malene Elron, som vil have noget af krisecentrets historie på museum. 
Det er disse tre damer, Sarah Smed, Kirsten Hejnfelt og Malene Elron, som vil have noget af krisecentrets historie på museum. 
 
 
Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Begyndte som et fællesskab
Historien om Ringsted Krisecenter begyndte tilbage i 1978, da den lokale Kvindebevægelse manglede et sted at være.

Malene Elrond var en af de kvinder, der var med til at starte det hele.

- Det handlede om at have et sted, hvor vi kunne samles. Også som et tilbud til de kvinder, som ikke havde andre kvinder at tale med. Det blev en måde at skabe et fællesskab på, siger hun.

quote Alle er i forbindelse med nogen, som er udsat for eller lever med vold, men man ser det ikke, hvis man ikke taler om det og sætter fokus på det

Kirsten Hejnfelt, forstander, Ringsted Krisecenter

38.000 kvinder bliver hvert eneste år udsat for fysisk partnervold. Kun 2.000 af dem søger hjælp på et af landets krisecentre.

- Alle er i forbindelse med nogen, som er udsat for eller lever med vold, men man ser det ikke, hvis man ikke taler om det og sætter fokus på det, lyder det fra Kirsten Hejnfelt.

Behovet er stort

I 2003 blev Ringsted Krisecenter en selvejende institution, og i dag hjælper de godt 50 kvinder og lige så mange børn om året. 

Artiklen fortsætter under billederne...

 
 
Foto: Camilla Laursen - TV ØST
 
 
Foto: Camilla Laursen - TV ØST
Udklip som disse vil kunne ses på udstillingen.
Udklip som disse vil kunne ses på udstillingen.
Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Behovet er dog langt større.

- Der er flere og flere kvinder, der lever som voldsudsatte, og det vil vi gerne gøre vores til kommer på museumsradaren. Det er en vigtig historie for vores samtid, siger museumsformidler, Sarah Smed.

Udstillingen om Ringsted Krisecenter kan opleves på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg fra den 27. oktober.

I begyndelsen af det nye år vil udstillingen også komme til Ringsted. 

Du kan finde kontaktoplysninger på krisecentret her, hvis du engang har boet der og gerne vil dele din historie.