Kontant bonus til ældre-ansatte

286 ansatte i ældre-plejen i Ringsted får kontant bonus, fordi kommmunen ikke har haft brug for så mange vikarer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Så er der igen en kontant bonus på vej til social- og sundhedsassistenterne i Ringsted Kommunes ældrepleje - 286 ansatte får 1000 kroner ekstra oven i maj-lønnen. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Bonussen udbetales, fordi udgifterne til køb af eksterne vikarer endnu en gang er faldet - i februar kunne kommunen således »nøjes med« at bruge 1.055.000 kroner på eksterne vikarer til ældreplejen.

Og da det er et fald på over 20 procent i forhold til sidste gang, der var bonus, er betingelserne for at få en ny bonus opfyldt. Det er kun tredje gang, medarbejderne får bonus, siden ordningen i november 2007 blev aftalt mellem kommunen og FOA.

At det nu er lykkedes igen, er der flere forklaringer på, mener social- og sundhedschef Birgit Wehlast. Først og fremmest er det blevet lettere at rekruttere personale, herunder weekendafløsere. Det betyder, at det faste personale kan gå fra at have weekendvagt hver anden uge til nu hver tredje eller ligefrem hver fjerde.

- Vores dagvagter vil gerne have færre weekendvagter, og det kan nu lade sig gøre. Der er også nogle af de fastansatte, der frivilligt tager ekstravagter. For arbejder du kun hver tredje eller fjerde weekend, er du mere indstillet på at tage en ekstra vagt, når der er brug for det, siger Birgit Wehlast til DAGBLADET Ringsted.

Men det er ikke kun weekendafløsere, det er blevet lettere at rekruttere. Det gælder også fast personale. Blandt andet er der lige ansat en del fast personale, som snart begynder i hjemmeplejen.

Det vil i sig selv mindske behovet for eksterne vikarer, ligesom det har andre fordele. Blandt andet får kommunens eget, interne vikarkorps lettere ved at dække behovet, og samtidig er det i højere grad de samme ansatte, der kommer ud til borgerne.

Det betyder også, at det faste personale skal bruge mindre tid og energi på at instruere vikarerne.

- Det betyder utroligt meget, vurderer Birgit Wehlast og tilføjer, at det alt sammen er med til at forbedre arbejdsglæden.

Dermed er en god cirkel sat i gang, for så forbedres arbejdspladsens ry, og personaleomsætningen falder - hvilket faktisk er sket. Det tegner også allerede til, at det bliver lettere at ansætte de nødvendige sommerferievagter.

Der er dog endnu et stykke vej til, at det helt store mål nås. Det er at nedbringe det månedlige forbrug af eksterne vikarer til 400.000 kroner. Lykkes det, vil de ansatte få en fast bonus på 500 kroner om måneden, skriver DAGBLADET Ringsted.