Konflikten risikerer at ramme regionens konfirmander: - Jeg håber, det ikke bliver til noget

Bliver parterne ikke enige i weekenden om overenskomsten, så risikerer det at gå ud over regionens konfirmander.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er jo lige meget, hvad der sker med mig. Mit ansættelsesforhold ophører og jeg får ikke løn, men det værste er, at det går ud over konfirmanderne.

Sådan lyder det fra Majbritt Breinholt Christensen, der er sognepræst i Benløse Kirke.

For hvis parterne ikke kommer til enighed ved overenskomstforhandlingerne og en konflikt bliver en realitet, så må sognepræsten ikke gå på arbejde. Og så kan konfirmanderne ikke blive konfirmeret.

- Jeg har en konfirmation den 28. april. Så bliver jeg nødt til at udskyde den konfirmation og konfirmere konfirmanderne på et andet tidspunkt, siger Majbritt Breinholt Christensen. 

Bisættelser kan også blive ramt

Men det er ikke kun konfirmanderne, en konflikt kan få konsekvenser for.

- De aftaler jeg ellers har – sjælesorgsaftaler, bisættelser og sådan noget kan jeg ikke varetage. Alt det her er nyt i folkekirken, vi har aldrig prøvet det før, så noget af det må vi se, hvad der sker. Men her i Benløse har en tjenestemandsansat og han kan tage i hvert fald halvdelen af bisættelserne, siger Majbritt Breinholt Christensen.

Hvad med resten?

- Det må vente til konflikten er overstået, siger hun.

Tjenestemanden må nemlig ikke tage hendes opgaver, da de ikke må påtage sig konfliktramt arbejde.

Konsekvenser på den lange bane

Så sognepræsten krydser lige nu fingre for, at parterne når til enighed.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at jeg ikke kan få lov til at passe mit arbejde. Og jeg er rigtig ked af det faktisk over, at pårørende kan risikere at udsætte bisættelse af deres nærmeste. Og jeg er rigtig ked af det på konfirmandernes vegne, der får ødelagt en rigtig vigtig dag i deres liv og en vigtig dag også i kirken. Så jeg håber rigtig meget, at det ikke bliver til noget, siger Majbritt Breinholt Christensen.

Derfor frygter hun også, hvad det får af konsekvenser på den lange bane.

- Hvad betyder det for folkekirken ude i befolkningen, at vi også har været inddraget i en arbejdsmarkedskonflikt? Siger Majbritt Breinholt Christensen og tilføjer:

- Jeg håber selvfølgelig, at de når en løsning i løbet af weekenden, så vi kan få lov til at passe vores arbejde.

Præstens bekymring er reel

Ifølge Ole Krohn, erhvervskommentator hos TV 2, så sognepræstens bekymring reel. 

- Det er en meget, meget rimelig frygt, siger han og fortsætter:

- Det, der er det nye her, er, at alle strejker og lockout'er inden for meget brede områder. Det vil sige, at vi ser nogle nye områder - akademikerne, som vi ikke har set strejke i årtier, det er præsten - vi ser nogle nye grupper, som simpelthen skal i strejke eller lockout for første gang. Og det rammer. Og det rammer for eksempel nogle konfirmander, der håbefuldt har sat næsen op efter en stor dag, hvor de skal konfirmeres med efterfølgende fest. Der risikerer man simpelthen, at det ryger på gulvet.