¨

Kommunale tilsyn svigter

Foto: TV ØST

De kommunale tilsyn med bosteder for psykisk syge er for dårlige. Sådan lyder kritikken, efter en leder på et bofællesskab for udviklingshæmmede i Ringsted har opfordret til vold mod beboerne og har taget initiativ til at straffe dem, uden det er blevet opdaget af kommunen.

Der er alvorlige problemer på et bofællesskab for synshandicappede udviklingshæmmede i Ringsted. Det viser en tilsynsrapport, som TV2 Øst i dag har fået aktindsigt i. Ifølge rapporten skal lederen af bofællesskabet Inge Marie have opfordret personalet til at begå vold mod beboere. Samtidig skal selvsamme leder have taget initiativ til at afstraffe nogle af beboerne. Formanden for foreningen LEV, der er en forening for
udviklingshæmmede og deres pårørende, er rystet.

- En sag, hvor man ser nogle mennesker, der ikke trives og udsættes for nogle forhold, der er kritisable, det er en sag for meget, siger Sytter Kristensen, der er Landsformand i LEV.

Problemer i to år
Ifølge tilsynsrapporten kan problemerne på bofællesskabet Inge Marie have været under opsejling i op til to år - vel at mærke uden problemerne er blevet opdaget ved de kommunale tilsyn. Den alvorlige situation blev kun opdaget, fordi en privat borger gjorde kommunen opmærksom på, at noget var helt galt på Bofællesskabet Inge Marie. Derfor møder de kommunale tilsyn nu skarp kritik fra foreningen.

- Tilsynene er ikke gode nok. Det viser jo, at når den slags ting kan opstå, så er det ikke godt nok. Og det skal der gøres noget ved, siger Sytter Kristensen, der vil have socialministeren til at tage affære.

Tilsyn skal forbedres
Ringsted Kommune har udliciteret tilsynsbesøgene. Men også kommunen erkender, at de kommunale tilsyn kan forbedres.

- I princippet er de her tilsyn jo rigtig gode, men nu må vi så ind i forhold til den tilsynsvirksomhed, vi gør brug af og have en dialog med dem. Vi skal være helt trygge. De skal forsikre os om, at vi kan være helt trygge ved deres arbejde, siger Lars Bøjesen, der er konstitueret social og sundhedsdirektør i Ringsted Kommune.

Lederen på Bofællesskabet Inge Marie er blevet fritstillet fra tjeneste. Hendes fagforening er blevet orienteret om, at man nu overvejer at afskedige hende.

01:58 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App