Kom med bag murene: Hvem er den iranske eksilgruppe, der fik Sjælland lukket ned?

Bevægelsen ASMLA, som var omdrejningspunkt i en stor politiaktion 28. september, har base i Ringsted. Nu åbner de dørene op og fortæller, hvem de er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Broer og færgeforbindelser var lukket ned i flere timer på grund af en mystisk menneskejagt fredag den 28. september.

PET-chef, Finn Borch Andersen, har nu afsløret, hvad der lå til grund for den omfattende politiaktion. Den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod en gruppe eksil-iranere i Ringsted.

Eksil-iranerne i Ringsted er en del af gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). En international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

Nu fortæller manden i front Yacoub Hor al-Tostari, hvad gruppen ASMLA står for, og hvad de laver.

- Vi er en organisation, der kæmper for, at et Ahwaz-mindretal i Iran, får retten til selvbestemmelse. Det arbejde, vi udfører her i Europa og i Danmark, handler om politik, menneskerettigheder og medier. Vi prøver at fortælle verden, hvad der sker i Ahwaz, og hvad Iran gør mod vores folk – henrettelser, fængslinger, og kriminelle handlinger mod vores folk, fortæller han.

Gruppen ASMLA har blandt andet et TV-studie i Ringsted med tre kameraer.
Gruppen ASMLA har blandt andet et TV-studie i Ringsted med tre kameraer.

Tv-kanal med 2,8 million seere

ASMLA har deres kontor i Ringsted, hvorfra de ifølge talsmanden forsøger at oplyse om Ahwaz-mindretallet i Iran. Det gør de blandt andet via en tv-kanal, som har omkring 2,8 million seere.

- Vi er meget aktivistiske og sender 2-3 timer om ugen. Selve produktionen er i Holland. Vi har også et kontor i Cairo, som producerer tv. Vores udsendelser handler om at informere vores folk om, hvad der sker. For de har ikke fri adgang til at følge med i, hvad der sker i Ahwaz og i hele verdenen. Vi informerer og oplyser på en neutral måde, siger Yacoub Hor al-Tostari.

Men I har vel stadig en sag?
- Ja, men vi forsøger at oplyse dem omkring deres rettigheder. Der er mange, der ikke ved, hvad de har ret til. Vi har mange, der sender billeder fra demonstrationer, der sker dernede, som vi viser verden. Mange bliver fængslet og nogle bliver henrettet, siger Yacoub Hor al-Tostari og fortæller, at gruppen også nogle gange sender live fra deres studie.

- Det er det, der gør det iranske regime meget sure. De prøver at holde landet lukket, og når der så kommer en tv-station og snakker om det hele og informerer verdenen om, hvad der sker. Det vil Iran ikke have, siger han.

OM ASMLA

Talsmand garanterer: - Vi støtter ikke voldelige aktioner.

Det planlagte angreb mod ASMLA-medlemmer i Ringsted, har fået flere borgere og naboer til at udtrykke deres bekymring.

Er det rimeligt, at jeres aktiviteter i Danmark skaber frygt blandt borgerne?

- Jeg tror ikke, man skal være bange her. Vi er selvfølgelig kede af, at vores naboer, venner og kollegaer skal opleve en situation som den her. Men vi mener ikke, der er grund til at være bekymret. Der er ikke nogen, der truer de andre. Der er nogle, der truer de os, men det er myndighederne klar over, og det har de styr på, siger Yacoub Hor al-Tostari.

Bevægelsen ASMLA har afvist, at de har nogen form for forbindelse til et blodigt angreb, der fandt sted den 22. september ved en militærparade i Iran. Lige efter angrebet, var talsmanden for bevægelsen for et løsrevet Ahwaz ellers ude og bakke op om angrebet. Det skete lørdag på den iranske tv-kanal Iran International. 

I har tidligere støttet voldelige aktioner?

- Vi støtter ikke voldelige aktioner. Vi støtter vores befolkningsret til at forsvare sig selv. Ligesom det skete under anden verdenskrig i Danmark, da nazisterne kom, hvor der var nogle, der gjorde modstand. Det er ikke terrorister, det er frihedskæmpere, siger Yacoub Hor al-Tostari.

Vi har ikke noget at gøre med det, der sker i Ahwaz. Men det er vores mening at folk har ret til selvforsvar. Det er en menneskelig ret at gøre modstand mod de brutale handlinger, som Iran udfører mod vores folk.

Men I har støttet angrebet ved militærparaden i Iran?

Vi støtter vores folks ret til selvforsvar. Når hele verden står og kigger og ikke blander sig, så er vi nødt til at gøre noget. Men jeg vil gerne understrege, at vi tager afstand mod alle aktioner mod civile, siger siger Yacoub Hor al-Tostari.

Yacoub al-Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.