Klimaanlæg faldt ned fra loft i skoleklasse: - Firma har begået en meget alvorlig fejl

Det klimaanlæg, der pludselig faldt ned fra loftet i et klasselokale på Byskovskolen, var ikke monteret korrekt, lyder det fra skolen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nymonteret klimaanlæg faldt pludselig ned fra loftet i et klasselokale på Byskovskolen, afdeling Asgård og ramte en lærer og to elever i hovedet tirsdag eftermiddag. 

Byskovskolen gennemgår i disse uger en større renovering, og derfor er der ved at blive opsat klimaanlæg i flere klasselokaler.

Klimanlægget, der faldt ned, var ét af de første, der var blevet sat op i det lokale, hvor 5. klasse holdt til. Anlægget havde knapt nok hængt der i en uge.

- Der er for mig ingen tvivl om, at anlægget ikke er monteret efter forskrifterne, så de har begået en meget alvorlig fejl, siger skolecenterchef Jesper Ulrich.

Bekymringer for anlægget

Flere læsere og seere har givet udtryk for deres bekymringer i forbindelse med klimaanlægget om hvorvidt, det var sat op af en professionel virksomhed, og at eleverne forinden havde kommenteret på, at det var gjort sjusket og ville falde ned.

På TV2 ØST's hjemmeside skriver Nadia Johansen:

Min bror går i den klasse, og han fortalte, at lige siden anlægget blev monteret, har det været skævt. Der var flere af eleverne, der havde sagt til deres lærer, at det vil falde ned på et tidspunkt, hvor læreren svarer, at det bliver hængende i lang tid.

Men ifølge ledelsen på Byskovskolen har de ikke været orienteret om den mulige fare.

- Ledelsen på skolen havde ingen informationer omkring bekymringer for anlægget – det er helt ny viden, at der skulle have været bekymringer. Hvis det havde været tilfældet, havde ledelsen naturligvis handlet, siger skolecenterchef Jesper Ulrich.

Ejer af firma: - Det er selvfølgelig beklageligt

Der var kun tre personer til stede i klasseværelset, da klimaanlægget pludselig faldt ned fra loftet. Det skyldes, at 5. klasse havde projektuge, så det var rent held, at der ikke var flere elever til stede i lokalet.

quote Vi har sat flere anlæg op på skolen

Allan Løvstad, ejer af Dansk Klima Service

Det var Dansk Klima Service, som er en landsdækkende, privatejet virksomhed, der havde sat klimanlægget op.

- Vi har sat flere anlæg op på skolen. Det her, der faldt ned, var det første af flere, som vi er i gang med at sætte op. Det er sat op på en måde, som vi ikke er tilfredse med, så uanset hvad vil vi have sat det op på en anden måde, siger Allan Løvstad, der er ejer af Dansk Klima Service.

- Den her når bare at falde ned, fordi det ikke er godt nok, det den hænger i. Det er selvfølgelig beklageligt.

Skruer var ikke lange nok

Torsdag vil firmaet gå alle klimaanlæggene igennem og sørge for, at de er hængt ordentligt op.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var et klimanlæg, som dette, der faldt ned i et klasselokale på Byskovskolen, afdeling Asgård.
Det var et klimanlæg, som dette, der faldt ned i et klasselokale på Byskovskolen, afdeling Asgård. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hvordan kunne det gå til, at man første gang sætter en forkert montering op?

- Det er ikke en forkert montering, siger ejer Allan Løvstad.

quote Hvis de her skruer havde taget fat to centimeter højere op i nogle spær, så var de ikke faldet ned

Allan Løvstad, ejer af Dansk Klima Service

Hvordan kan den så falde ned?

- De skruer, vi har, har ikke taget fat i lægterne under loftet. Hvis de her skruer havde taget fat to centimeter højere op i nogle spær, så var de ikke faldet ned. Men de hænger ikke fat i spærene, som de skal.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her sad klimaanlægget monteret til loftet, inden det faldt ned.
Her sad klimaanlægget monteret til loftet, inden det faldt ned. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hvorfor har man ikke sikret sig, at skruerne går helt op, hvor de skal være?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg har nogle teknikere, der laver de her ting, siger Allan Løvstad.

Arbejdstilsyn er på sagen

De teknikere, der har sat klimanlægget op, er ansat hos Dansk Klima Service. Ejeren forsikrer, at de har sat mange anlæg op og aldrig har haft ét, der er faldet ned før.

- Vi skal selvfølgelig have en samtale med dem, ingen tvivl om det. De skal sikre sig noget mere, inden de forlader stedet. Vi er i gang med at sætte en masse ventilationsanlæg op i en masse klasselokaler, så de går fra det ene klasselokale til det næste, siger ejer Allan Løvstad.

Har I fået et erstatningskrav fra Ringsted Kommune eller Byskovskolen?

- Det har vi slet ikke hørt noget om endnu. Politiet og Arbejdstilsynet har været på banen, men vi har ikke fået nogen opgørelse eller rapport på det endnu. Men vi har haft møde med Arbejdstilsynet i dag (onsdag, red.), siger Allan Løvstad.