¨

Irans udenrigsminister kritiserer: Europa huser terrorister

Foto: TV ØST

Europæiske lande huser terrorister, lyder det fra Irans udenrigsminister. Gruppen ASMLA i Ringsted betragtes blandt andet af Iran som terroristisk.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har ikke meget tilovers for EU's beslutning om at indføre sanktioner mod Iran.

Det skriver han i et tweet tirsdag aften:

- At anklage Iran fritager ikke Europa for ansvaret for at huse terrorister.

I sit tweet kritiserer han flere europæiske lande for at huse gruppen Folkets Mujahedin (MEK), der er en eksileret iransk modstandsgruppe.

- Europæere - heriblandt Danmark, Holland og Frankrig - huser MEK, der har dræbt 12.000 iranere og støttet Saddams forbrydelser mod irakiske kurdere, skriver den iranske udenrigsminister.

Han henviser dermed til den tidligere irakiske præsident Saddam Husseins styre.

Sanktioner mod Iran 

EU har besluttet at sætte det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed på EU's terrorliste. Desuden er to personer føjet til en eksisterende terrorliste.

Hollands udenrigsminister, Stef Blok, oplyser tirsdag også at, den hollandske efterretningstjeneste har "fundet stærke tegn på, at Iran var involveret i likvideringerne af to hollandske statsborgere af iransk oprindelse".

Drabene skal være sket i den hollandske by Almere i 2015 og i Haag i 2017.

Eksiliranere i Ringsted

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark planlagde den iranske efterretningstjeneste i efteråret at slå til mod en gruppe eksiliranere i Ringsted.

Eksiliranerne er medlem af gruppen Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz (ASMLA).

Gruppen ønsker en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran, men betragtes af Iran som terroristisk.

Medlemmerne skal have hyldet et blodigt angreb på en militærparade i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran i september, hvor 25 mennesker mistede livet.

FAKTA: Se hvem ASMLA er

 • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
   
 • Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.
   
 • Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.
   
 • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
   
 • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
   
 • Den dansk-iranske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.
   
 • 22. september angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt og 70 såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.
   
 • Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.
   
 • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.
   
 • 30. september løfter PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.
   
 • I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".
   
 • Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.

  Kilder: PET, Ritzau og DR
Se mere
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App