¨

Iran udstedte arrestordre på formodet mål for attentat

Situationen ved Storebælt den 28. september 2018. Foto: TV2

En norsk-iransk mand nægter sig skyldig i spionage for Iran og at planlægge drab på eksiliraner i Ringsted.

Det var ikke en hvilken som helst mand, der ifølge anklagemyndigheden var udset som mål for et attentat i Ringsted.

Et attentat, der angiveligt blev afværget af årvågent politi i efteråret 2018.

Målet for attentatet var efterlyst af Iran.

Styret i Iran udstedte allerede i 2008 en arrestordre på manden, som kommer fra Iran, men i en årrække har boet i Danmark.

Det fortæller senioranklager Søren Harbo i Retten i Roskilde.

Her er en 40-årig norsk-iransk mand tiltalt for at spionere for en iransk efterretningstjeneste på dansk jord og for medvirken til planlægning af drab.

Situationen ved Storebælt den 28. september 2018 Foto: René Lind - Lind Foto

Tiltalte nægter sig skyldig

Arrestordren fra iransk politi blev sendt direkte til Danmark i 2009 - året efter at den oprindeligt blev udstedt.

Men Danmark handlede ikke på den. I hvert fald ikke sådan, som det iranske regime ønskede det. I stedet blev eksiliraneren på et tidspunkt sat under politibeskyttelse. Han har boet i landet siden 2006.

Det formodede attentatmål er en ledende figur i bevægelsen ASMLA. Den kæmper for arabisk selvstændighed i Ahwaz-regionen i Iran.

Det iranske regime betegner bevægelsen som en terrororganisation.

Overblik over persongalleriet:

 • En 40-årig mand fra Norge med iransk baggrund er tiltalt for at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner, der er bosat i Ringsted.

  Samtidig er han tiltalt for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.

  Angiveligt har han over tre dage i september 2018 fotograferet og optaget video i området omkring eksiliranerens hjem.

  De formodede planer om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018.

  Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige.
  Siden har han været varetægtsfængslet.
   
 • En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

  Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den medsigtede norsk-iraner, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson og har modtaget billedmateriale fra ham.

  Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

      Han menes at opholde sig i udlandet - højst sandsynligt i Iran.

 • Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.

  Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018, hvor de tre mænd indsamlede informationer om personer og virksomheder.

  Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran 22. september 2018. Både civile og soldater blev dræbt.

  Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som angiveligt selv var udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

  Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahwaz-regionen i Iran og anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

      De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden, Ritzau.

Se mere

Sagens tiltalte optog ifølge anklageskriftet video og tog billeder i området omkring eksiliranerens hjem i dagene 25. til 27. september 2018.

Materialet udleverede han til en iransk efterretningstjeneste - som skulle bruge det i forberedelserne af et attentat, mener anklagemyndigheden.

Den tiltalte nægter sig skyldig.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App