Iran planlagde attentat i Ringsted: Politiet har haft et tæt samarbejde med PET om situationen i Ringsted

Midt- og Vestsjællands Politi har haft et tæt samarbejde med PET efter den store politiaktion den 28. september.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser, at de har haft et tæt samarbejde med PET om situationen i Ringsted.

Det oplyser de, efter PET nu sætter ord på, hvorfor de valgte at lukke det meste af Sjælland den 28. september.

- Vi vurderede, at det var meget sandsynligt, at vi stod over for et angreb mod ASMLA-lederen. Derfor igangsatte vi den omfattende politiaktion, lød det fra PET-chef Finn Borch Andersen til pressemødet tirsdag formiddag.

ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) er betegnelsen for en international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

quote Politikredsen har imidlertid ingen kommentarer til spørgsmålene om, hvad politikredsen konkret vidste om situationen i Ringsted

Midt- og Vestsjællands Politi

- Politikredsen har imidlertid ingen kommentarer til spørgsmålene om, hvad politikredsen konkret vidste om situationen i Ringsted og hvilken rolle, kredsen havde under politiaktionen den 28. september 2018, skriver politikredsen i et skriftligt svar til TV ØST.

Truslen retter sig kun mod eksil-iranerne

I Ringsted varetager en gruppe eksil-iranere organisationens kommunikationsdel, hvor de blandt andet producerer TV-udsendelser til udlandet. Det var denne gruppe iranere, som angrebet var rettet mod, oplyser PET.

- Vi yder i øjeblikket personbeskyttelse af tre personer, sagde Finn Borch Andersen til pressemødet.

Midt- og Vestsjællands Politi forsikrer, at borgerne i Ringsted ikke har grund til at være utrygge.

- Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt borgerne i Ringsted har grund til at være utrygge, er det vigtigt at være opmærksom på, at PET-chefen på dagens pressemøde fremhævede, at truslen alene retter sig mod de personer, som er under politibeskyttelse, lyder det i det skriftlige svar fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hyldede blodigt angreb

De truede iranere lever i eksil i Ringsted.

Men selvom iranerne i øjeblikket bliver beskyttet af dansk politi, så bliver medlemmerne også selv efterforsket for at have hyldet et angreb, som kostede 25 personer livet i Iran den 25. september.

- Midt- og Vestsjællands Politi vil stå for denne efterforskning, fortalte Finn Borch Andersen i forbindelse med PET’s pressemøde tirsdag middag.

PET har arbejdet sammen med efterretningstjenesterne i Norge og Sverige i sagen. En norsk statsborger med iranske rødder blev den 21. oktober anholdt for at have sat iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark.

Det var den svenske efterretningstjeneste Säpo, der foretog anholdelsen. Det bekræfter tjenestens pressechef til DR Nyheder.

Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet. Manden nægter sig skyldig. Han er foreløbigt varetægtsfængslet til den 8. november.