Huskøbere rykker ud af hovedstaden - og det skaber vækst i Ringsted

Det vrimler med byggeprojekter på Vest- og Sydsjælland. Ligesom Næstved har også Ringsted modtaget flere byggeansøgninger i år end tidligere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byggekranerne er til at få øje på i det sjællandske landskab. Her er nemlig gang i byggerierne, når der drejer sig om opførsel af nye boliger.

Alle kommuner på Sjælland uden for hovedstadsområdet har flere byggeansøgninger liggende på skrivebordet, end de har haft tidligere. Det viser en rundspørge, som TV ØST har foretaget.

Én af de kommuner er Ringsted Kommune. 

- Vi kan se en generel vækst, og vi ser også en del udflytning fra hovedstadsområdet. Ringsted ligger tæt på hovedstadsområdet målt i antal minutter, siger Tine Christiansen, der er direktør i Teknik- og Miljøcenteret i Ringsted Kommune.

Lavere huspriser end i hovedstadsområdet

Fra 2014 til 2016 er der sket en stigning på 52 procent i antallet af sager efter Trafik- Bygge og Boligstyrelsens opgørelse fra BBR. Ifølge chefen for Ringsted Kommunes Teknik- og Miljøcenter skyldes det, at huspriserne er blevet så høje i Københavnsområdet.

- De huspriser, vi har hos os, er noget mere rimelige end hovedstadsområdet og Roskilde-området, som er den næsttætteste by på hovedstaden, siger Tine Christiansen.

quote Vi kan se en generel vækst, og vi ser også en del udflytning fra hovedstadsområdet

Tine Christiansen, direktør i Teknik- og Miljøcenteret

- Vi er meget optaget af at komme med de rigtige tilbud, i forhold til hvad det er for nogle boligtyper, der bliver efterspurgt.

Nye husbyggerier fører til efterspørgsel på institutionspladser

Ifølge direktøren for de tekniske områder i Ringsted har det stigende antal byggesager også en afsmittende effekt på andre områder i kommunen.

Det kan eksempelvis mærkes i vuggestuer, børnehaver og fritidshjem, at der kommer tilflyttere til kommunen.

- Vi kan særligt se det i forhold til daginstitutionsområdet, fortæller Tine Christiansen. 

- Særligt i de helt små aldersgrupper har vi en vækst. Her skal vi tilbyde nogle flere institutionspladser.

Flere husbyggerier i fremtiden

Fra tallene er opgjort i 2017 og med fremskrivning af antallet af byggesager for resten af 2018, vil der være en forventet stigning i antallet af sager på 18-20 procent.

- Det diskuterer vi meget planmæssigt. Vi skal jo finde nogle flere boligområder i forhold til den efterspørgsel, der er her, siger Tine Christiansen.

På den korte bane er der fundet nogle løsninger, men på den lange bange skal de i gang med planlægningen.

- Vi har nogle områder, der vil kunne laves til boligområder. Men det tager lige et stykke tid. Man får ikke en bar mark til at være et boligområde fra den ene dag til den anden. Det tager lidt tid at få opført ny bebyggelse.