¨

Hollandsk terrorsag kræves inddraget i spionsag fra Ringsted

I september 2018 frygtede Politiets Efterretningstjeneste, at et attentat var på trapperne. En større politiaktion blev iværksat i jagten på gerningsmanden, og veje, broer og andet blev lukket flere steder i landet. Foto: René Lind - Lind Foto

Det formodede mål for et attentat i Ringsted sættes selv i forbindelse med en sag om terrorplaner i Holland.

Et medlem af en iransk separatistbevægelse er i Holland sigtet for planer om angreb mod politikontorer, banker og andre mål i Iran.

Det er en affære, som ikke umiddelbart lyder som noget, der skal behandles i det danske retssystem. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

Sagen bør nemlig inddrages i en retssag i Danmark, hvor en 40-årig norsk-iransk mand er tiltalt for at spionere for en iransk efterretningstjeneste og for at planlægge et attentat på en eksiliraner bosat i Ringsted.

Det mener advokat Michael Juul Eriksen, der repræsenterer den norsk-iranske mand. Tredje retsdag i sagen finder tirsdag sted i Retten i Roskilde, hvor den i forvejen komplekse sag har fået endnu en dimension.

DR-dækning gjorde forsvarer opmærksom på terrorsag

Koblingen til Holland skal findes hos den eksiliraner, der menes at have været udpeget som mål for et attentat arrangeret af Iran.

Manden spiller en central rolle i separatistbevægelsen ASMLA – den samme gruppe, hvor den mistænkte i terrorsagen fra Holland er aktiv.

Det var journalister fra DR, der i sidste uge kunne berette, at det formodede attentatmål fra Ringsted og yderligere én herboende iraner sættes i forbindelse med en sag om terrorplaner i Holland.

Det er på grund af DR’s dækning af sagen, at Michael Juul Eriksen er blevet opmærksom på den mulige forbindelse mellem den verserende retssag i Roskilde og en helt anden sag i udlandet.

- Jeg mener, at det af flere grunde har interesse for vores sag, siger advokaten med henvisning til den hollandske terrormistanke.

VIDEO: Politiet afspærrede landets største broer og blokerede adgangen til færger tilbage i september 2018. Alt var sat ind på at finde en sort Volvo. Her står manden i volvoen frem.

03:08

Foto: TV2

Luk video

Har forhørt sig hos Midt- og Vestsjællands Politi

Senioranklager Søren Harbo fører retssagen for anklagemyndigheden mod den norsk-iranske mand i Retten i Roskilde.

Han har forhørt sig hos Midt- og Vestsjællands Politi, som holder snor i den danske forbindelse til den hollandske terrorsag.

Efter et opkald til politikredsen i en pause fortæller han, at en retsmødebegæring fra Holland og bevismateriale i form af chatfiler er på vej.

Hidtil har anklageren ligesom forsvareren haft sin viden om sagen fra medierne. Han mener dog ikke, at de nye oplysninger gør nogen afgørende forskel i retssagen mod den norsk-iranske mand.

Om det formodede attentatmål siger Søren Harbo:

- Det er min grundholdning, at selv hvis det skulle være tilfældet, at han har medvirket (til terrorplanlægning, red.), ændrer det ikke på skyldspørgsmålet i nærværende sag.

Ikke sigtet i hollandsk sag endnu

Eksiliraneren er vel at mærke ikke sigtet i sagen fra Holland endnu.

Men i Danmark er han sammen med to andre mænd med iransk baggrund sigtet og varetægtsfængslet for at spionere for Saudi-Arabien.

Dermed tegner sig et billede af en konflikt på dansk grund mellem Iran på den ene side og tilhængere af Saudi-Arabien på den anden.

Sagens alvor understreges af de bevæbnede politibetjente, der holder vagt både i og uden for retssalen i Roskilde.

Bevægelsen ASMLA med den fulde benævnelse Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz kæmper for arabisk selvstændighed i et område omkring byen Ahvaz i den sydvestlige del af Iran.

OVERBLIK: Spionsag med tråde til Iran og Saudi-Arabien

Ulovlig tjeneste for udenlandske efterretningstjenester er omdrejningspunktet i to beslægtede sager om spionage i Danmark.

 

Den ene sag handler om formodede attentatplaner og spionage udført for en iransk sikkerhedstjeneste på dansk grund.

 

Sagen er tirsdag på programmet i Retten i Roskilde.

 

Den anden sag handler om indsamling af informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien. Foreløbig er fem mænd sigtet eller tiltalt i de to sager.

 

Læs om de involverede personer her:

 • * En 40-årig mand fra Norge med iransk baggrund er tiltalt for at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner i Ringsted.
  Samtidig er han tiltalt for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.
  Angiveligt har han over tre dage i september 2018 fotograferet og optaget video i området omkring eksiliranerens hjem.
  De formodede planer om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018.
  Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige.
  Siden har han været varetægtsfængslet.
 • En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.
  Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den tiltalte norsk-iraner, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson.
  Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet uden at være til stede. Han opholder sig højst sandsynligt i Iran.
 • Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.
  Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018.

Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran i 2018.

 

Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som selv menes at have været udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

 

Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahvaz-regionen i Iran og anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

 

De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

 

To af dem sættes desuden i forbindelse med en terrorsag fra Holland. Her er en hollænder med iransk baggrund sigtet for at planlægge angreb mod mål i Iran. Også han er medlem af ASMLA.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden, DR, Ritzau.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App