¨

Historien om attentatplaner mod Ringsted går verden rundt

Situationen ved Storebælt den 28. september. Foto: Michael Nordborg

Irans formodede planer om et attentat på dansk jord trækker overskrifter i Mellemøsten, USA og Storbritannien.

Irans formodede planer om at gennemføre et attentat på dansk jord i Ringsted var tirsdag den helt store historie i danske medier.

Men nyheden, om at en iransk efterretningsvirksomhed ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde planlagt et drab på et iransk oppositionsleder i Danmark, nåede også spalterne i en lang række store, internationale medier.

Således har britiske The Guardian og BBC bragt nyheden på mediernes hjemmesider.

Det samme har blandt andet Al Jazeera, der har sit hovedkvarter i Doha, Qatar, samt den amerikanske avis The Wall Street Journal.

Sigtes for at have taget del i forberedelserne til et attentat

Samtlige medier gengiver historien om, at en norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober.

Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Desuden sigtes han for at have taget del i forberedelserne til et attentat.

Artiklen fotsætter under klippet.

23:48

PET orienterer om politiaktion

Luk video

The Wall Street Journal hæfter sig ved, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har opfordret EU til at reagere på de iranske attentatplaner.

Opfordringen kommer ifølge avisen på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Teheran og EU, der nu er tvunget til at tage stilling til den iranske aggression mod et medlemsland.

HVAD ER ASMLA?

ASMLA er en iranisk separatistbevægelse og en forkortelse for 'Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz'.

 

Bevægelsen ønsker løsrivelse fra det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz og har gennem en årrække været i sigtekornet hos det officielle Iran.

Se mere

Al Jazeera vinkler på, at den danske ambassadør i Teheran er blevet hjemkaldt, og at EU nu tilsyneladende vil drøfte nye sanktioner mod styret.

Mediet spekulerer i øvrigt i, at de formodede attentatplaner kan hænge sammen med Irans overbevisning om, at Danmark huser medlemmer af en terrororganisation, der stod bag et angreb i det sydvestlige Irak 22. september.

Britiske The Guardian sidestiller sagen med en lignende sag fra Frankrig.

I oktober hævdede flere franske diplomatkilder således, at en iransk efterretningsvirksomhed stod bag et afværget bombeangreb mod et vælgermøde med en iransk oppositionsgruppe i nærheden af Paris i juni.

07:35

PET afslørede tirsdag, at den iranske efterretningstjeneste har haft planer om et attentat mod en gruppe eksil-iranere, der bor i Ringsted.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App