Handicappede har trange forhold (Video)

Nye tal viser, at over halvdelen af de voksne handicappede i Region Sjælland bor på under 30 kvadratmeter uden eget badeværelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er Socialpædagogerne, som har undersøgt de handicappedes boligforhold. Tallene for Region Sjælland viser, at 60 procent af de handicappede bor i et værelse eller en lille lejlighed på under 30 kvadratmeter. 48 procent har heller ikke eget badeværelse.

- I FNs handicapkonvention står der, at handicappede skal have et privatliv som alle andre. Det har de ikke, når de kun har så lidt plads, siger Jan Vium, som er kredsformand for Socialpædagogerne Midtsjælland.

Se hele indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:090316_handi.flv]

De nye tal er, ifølge Jan Vium, både overraskende og skuffende.

- Rapporten viser, at det er dem, der har sværest ved at begå sig, som har de dårligste forhold, og det kan vi som samfund ikke være bekendt.

I Ringsted er en del af beboerne på Bo- og Servicecenter Ringsted netop flyttet ind i nye lyse boliger med eget badeværelse og te-køkken. Det er både beboere og personale godt tilfredse med.

- Vi har fået nogle gladere beboere. De kan bedre lukke døren, og her skal de ikke stå i kø for at gå i bad. De kan selv gøre det, de kan klare, og så kan de få hjælp til det, de måske ikke er så gode til, siger centerleder Mogens Møller.

En del af beboerne bor stadig på små værelser, men der er flere nye lejligheder på vej.

- En af de store ulemper ved de mindre værelser er, at de handicappede deler badeværelse. Det betyder, at de skal stå i kø for at komme i bad, og det betyder, at personalet skal planlægge efter det, siger Mogens Møller.

Tidligere var det amterne, der stod for botilbud til handicappede, men efter kommunesammenlægningerne fik kommunerne opgaven. Hos socialpædagogerne håber de på, at kommunerne ikke lader fremtidige tiltag drukne i spareplaner og stramme budgetter.

- Jeg har respekt for, at de sidder stramt i det, og de skal spare, men de må altså se at få gjort noget ved det her problem, siger Jan Vium.