Griseproducent kan miste sin virksomhed på vandplan

I regeringens vandplan skal landmændene afgive 10 meter af deres jord på begge sider af vandløb. Det får ikke kun konsekvenser for landbruget, men det får også betydning for griseproducenterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kim Kjær Knudsen er landmand og risikerer ikke kun at miste en stor del af sin jord, han risikerer også at miste mange grise.

- Når man har en virksomhed, som man har bygget op, og som økonomisk hænger sammen, og som man regner med, at man har en fremtid i, så er der en politiker, der får en god ide om en ny lov, som fuldstændigt vender bøtten rundt på det hele. Det er frustrerende, fortæller han.

Regeringens vandplan gør ikke kun, at landmanden mister indtjening på sine afgrøder. Han mister også penge på sine grise.

Loven siger, at en landmand må have to en halv gris for hvert stykke landbrugsjord på størrelse med en fodboldbane. Derfor betyder mindre jord også færre grise.

Det betyder, at Kim Kjær Knudsen hvert år kan sende 1700 færre grise til slagteriet. I kroner og ører koster det ham en million kroner årligt.

- Det kan også betyde, at banken ikke vil finansiere virksomheden fremadrettet, og så er virksomhedens eksistens truet, siger Kim Kjær Knudsen

Hvis vandplanen træder i kraft er griseproducenten ikke den eneste, der kommer i knibe. Medarbejdere i Danish Crown kan også risikere jobbet.

- Hver gang, der kommer sådan en udtalelse i gang, så frygter vi gerne det værste. Det værste er, at vi skal hen og lukke arbejdspladser, siger Torben Lyngsø, der er fællestillindsmand hos Danish Crown i Ringsted.

Det har ikke været muligt for TV2 Øst at få en kommentar fra miljøminister Ida Auken.


Nyhedsoverblik