¨

Godsejer: Jeg vil ikke have øst-løsningen

Foto: TV ØST

Konflikten om Ringsted-banen er igen blusset op. Denne gang er det godsejeren, der mener, at en jernbaneudfletning ikke skal ligge på hans grund.

Carl Thøgersen er godt træt af, at Ringsted-banen trækker i langdrag. Folketinget har nemlig bedt Banedanmark om at undersøge en ny placering af den kommende jernbaneudfletning i Ringsted, selvom Banedanmark allerede havde besluttet, at den bedste placeringen var vest for Ringsted.

Planerne for Ringsted-banen er færdige, og godsejer Carl Thøgersen har allerede eksproprieret 3,5 hektar i forbindelse med den nye København-Ringsted-bane. Ifølge de oprindelige planer, skulle der bygges en ekstra togbane på hans grund.

- Hele projektet er købt og betalt. Jorden er fastsat – de (Banedanmark, red.) har taget 20 meter af min grund langs banen, forklarer Carl Thøgersen, der er godsejer.

Ifølge Carl Thøgersen har han hele tiden været positiv stemt over for projektet.

- Eksproprieringen har været helt fin. Det er helt i orden, at de tager 3,5 hektar, siger Carl Thøgersen.

Ringsted-projektet er nu gået i stå, fordi Banedanmark skal foretage nye undersøgelser.

Protester

Beslutning om at ligge udfletningen vest for Ringsted har fået massive protester fra borgere og politikkere i Ringsted. De vil have udfletningen øst for Ringsted, så udfletningen ikke ligger i et boligkvarter. 

- Et stort byggeri i byen vil jo betyde noget for langt flere end et anlæg, der bliver bygget på en stor mark ved Adamshøj, siger Manne Suadicani, Socialdemokraterne, Ringsted.

Men han mener også, at hvis udfletningen bliver placeret i øst, vil det skabe en bedre trafik.

-          Den østliglige løsning giver en bedre trafikafvikling. Hvis vi kigger på den mange tog, der kører igennem, så er det bedst at den ligger i øst. Så er togtrafikken afviklet udenfor Ringsted station, siger Manne Suadicani

Den oprindelige plan

I 2007 vedtog Folketinget København-Ringsted-bane. Da undersøgte Banedanmark, hvor jernbaneudfletningen i Ringsted skulle placeres.

- Det der undrer mig, det er at borgerne og politikkerne først vågner op nu. Det er flere år siden, at placeringen af udfletningen blev besluttet, fortæller Carl Thøgersen.

Hvis jernbaneudfletningen skal ligge øst for Ringsted, skal Carl Thøgersen have eksproprieret over dobbelt så mange hektar, da udfletningen fylder dobbelt så meget som den allerede planlagte togbane.

”Det generer også på landet”

Udfletningen vil også betyde, at den ene bane skal hæves over den anden. Det betyder, at konstruktionen vil være i omkring 10 meters højde på en strækning på fire kilometer.

- Det kommer støjmæssigt og visuelt til at påvirke rigtig mange i området her, siger Carl Thøgersen.

Intet er besluttet endnu. Banedanmark kan først begynde undersøgelserne i foråret. Det betyder, at resultatet af undersøgelserne først kommer i offentlig hørring til efteråret 2015. Hvor udfletningen skal placeres i Ringsted, bliver først endeligt besluttet i begyndelsen af 2016.

 

01:52 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App