Forsker om privatskoler i Ringsted: Det er et meget højt tal

Når 35 procent af 0. klasserne begynder i en privat- og friskole i Ringsted til sommer har det store konsekvenser for folkeskolen, mener forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver tredje nye elev i 0. klasse i Ringsted begynder ikke i den kommunale folkeskole til sommer. I stedet skal de have deres skolegang i en privat- eller friskole. At tallet er så højt, overrasker Peter Ellerup, professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.

- 35 procent er meget højt. Tallene fra Ringsted bekræfter igen tendensen med at flere fravælger folkeskolen, siger han til TV ØST.

quote Tallene fra Ringsted bekræfter igen tendensen med at flere fravælger folkeskolen

Peter Ellerup, professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

Ifølge Peter Ellerup er der tre primære årsager til, at så mange fravælger folkeskolen. Nogle fravælger folkeskolen af ideologiske årsager, fordi de vil have deres børn i en privatskole som Rudolph Steiner, mens den udskældte skolereform også får skylden.

Professoren peger dog på, at den helt store årsag er, at de små skoler bliver nedlagt.

- Mange fri- og privatskoler kan betegnes som ”redningsskoler”. Folkeskolen er lukket, og det lokale samfund har overtaget bygningerne og lavet en friskole. Det er især sket på landet som i Ringsted, fordi mange skoler er lukket her, siger Peter Ellerup.

Folkeskolen bliver elimineret

Det skader folkeskolen og sidste ende samfundet, at så mange vælger privat- og friskoler, hvis man spørger Peter Ellerup.

- Når så mange elever bliver rykket over i private skoler, bliver begrebet folkeskole elimineret. Det er ikke længere et repræsentativt udsnit af befolkningen, der er at finde dér. Folkeskolen handler om gensidig respekt. Det er med til at cementere og udbygge respekten blandt befolkningen, når frisørens og direktørens børn går i skole sammen, siger professoren.

quote Bordet fanger hurtigt. Elever flytter generelt ikke fra privatskoler, når de først er starte

Peter Ellerup, professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

Og det er ikke sådan lige at rykke over i folkeskolen, når skolelivet er begyndt i en privatskole.

- Bordet fanger hurtigt. Elever flytter generelt ikke fra privatskoler, når de først er startet, siger Peter Ellerup.

Kræver et holdningsskift

På landsplan går cirka 16 procent af landets skoleelever i en privat- eller friskole, men Peter Ellerup tror ikke på, at tallet bliver meget højere på trods af de nye oplysninger fra Ringsted Kommune.

- Jeg tror, det når et mætningspunkt på cirka 20 procent, men der er lokale udsving som for eksempel i Ringsted, siger Peter Ellerup.

Skal tendensen stoppe, og skal flere blive i folkeskolen, kræver det ifølge professoren handling fra flere sider.

- Der er to afgørende ting, der spiller ind. Det kræver et holdningsskift hos forældrene, der skal ville folkeskolen, men især de lokale politikere har også et kæmpe ansvar for at gøre folkeskolen attraktiv, siger Peter Ellerup